Формула перемоги — три «П»

31.01.2012
Формула перемоги — три «П»

«Золотий» виступ експресивного Євгена Плющенка. (Фото Рейтер.)

Зовсім не обов’язково «варитися» постійно в одній і тій самій кухні, щоб досягати в ній успіхів. Якщо маєш талант і бажання — можеш перемогти навіть після повернення з «пенсії». Як приклад — російський фігурист Євген Плющенко. У перервах між сезонами 2005/06 і 2009/10 та 2009/10 і 2011/12 Євген чим тільки не займався: допомагав виграти Дімі Білану на «Євробаченні», вів телешоу «Зірки на льоду», обирався в депутати Петербурзьких законодавчих зборів від партії «Справедлива Росія», представляв олімпійську заявку Сочі, розлучався, одружувався… І ось 29–річний уродженець Хабаровського краю, що має українське походження, вдруге повернувся у великий спорт, і знову виграв «золото» континентальної першості — вже сьоме у своїй кар’єрі. Крім того, в активі Плющенка — три перемоги на чемпіонатах світу й золота медаль Олімпіади–2006.

На льоду «Моторпойнт арени» в англійському Шеффілді Євген минулої суботи закрутив такі оберти, що навіть у суддів, які не надто полюбляють «перебіжчиків», не було іншого вибору, ніж віддати йому перше місце (261,23 бала). Прокат Плющенка був не лише чистим (із бездоганним четверним стрибком), а й дуже емоційним. «Просто я люблю фігурне катання. Люблю виступати та змагатися, — пояснив чемпіон журналістам. — Дякую Господу, що наділив мене цим талантом — «виступальника», якщо можна так сказати. Цей титул для мене найбільш радісний. Цей, сьомий. Утім, як і шостий, завойований у Таллінні 2010 року. Тоді я повернувся після того як не катався три роки, а тепер пропустив практично два».

За словами Євгена, його й надалі непокоять болі в коліні, у Шеффілді він катався «на уколах», тому на наступний чемпіонат світу не поїде. Попереду — операція в Мюнхені й відновлення, а головна мета — «постояти на олімпійському п’єдесталі в Сочі–2014».

Другу позицію на ЧЄ–2012 зі значним відставанням (246,27) посів ще один росіянин — 18–річний Артур Гачинський, котрий запам’ятався сенсаційною «бронзою» на минулорічному чемпіонаті світу. Лише «бронзою» цього разу вдовольнився попередній чемпіон континенту Флоран Амодіо із Франції. А от його співвітчизник Бріан Жубер, який сім разів поспіль піднімався на п’єдестал ЧЄ, взагалі «провалився», фінішувавши на восьмому рядку протоколу.

20–річний дебютант з України, дніпропетровець Дмитро Ігнатенко, виступив цілком задовільно як для себе, розташувавшись на 20–й підсумковій позиції.

Без великих сенсацій завершилися інші три види програми. Вчетверте на найвищу сходинку п’єдесталу серед жінок зійшла 24–річна італійка Кароліна Костнер. На рік молодша фінка Кійра Корпі вперше взяла «срібло» — до цього вона двічі ставала бронзовою призеркою ЧЄ. Після річної паузи знову дотягнулася до «бронзи» грузинка Єлена Гедеванішвілі.

Україну ж порадувала відносно високою позицією Наталія Попова. 18–річна кримчанка, лише вдруге виступаючи на ЧЄ, спромоглася піднятися на 12–й рядок. Причому в довільному прокаті Наталка набрала восьму суму балів. Якби не лише 19–й результат, показаний у короткій програмі, то можна було б розраховувати на вище місце і в підсумку.

У спортивних пар «золото» прогнозовано взяли представники Росії Тетяна Волосожар і Максим Траньков. Для уродженки Дніпропетровська це перший успіх на такому рівні. Повністю російським зробили п’єдестал дуети Базарова/Ларіонов і Столбова/Климов.

Другу поспіль перемогу серед танцюристів відсвяткували французи Наталі Пешала й Фабіан Бурза — вони обійшли дуети з Росії Боброва/Соловйов та Ільїних/Кацалапов. Представники України Дмитро Дунь і Шивон Хікін–Кенеді фінішували 15–ми, а Надія Фроленкова й Михайло Касало — останніми, 20–ми.