Клубна фортеця чи руїна?

27.01.2012
Клубна фортеця чи руїна?

Данці пробилися до півфіналу чемпіонату Європи, перемігши своїх сусідів — шведів. (Фото з сайту ЧЄ–2012.)

Учасники фінальної частини чоловічого чемпіонату Європи з гандболу, який проводиться у рік літньої Олімпіади, мають подвійну мотивацію. Адже перемога на турнірі гарантує команді пряму перепустку на Ігри, а призери отримають путівки на олімпійський кваліфікаційний турнір. Цими днями на єврофорумі в Сербії якраз настала пора вирішальних матчів за медалі. Сьогодні у Загребі в 1/2 фіналу зустрінуться господарі із «запеклими друзями», хорватами, іншу пару склали збірні Іспанії та Данії.

На першому груповому етапі 16 колективів відсіяли по одному невдасі в кожному з чотирьох квартетів. Серед «лузерів» опинилася і збірна Росії. Ранній виліт позбавив наших північних сусідів будь–яких шансів потрапити в Лондон–2012. Відтак росіяни вперше у своїй гандбольній історії не зможуть зіграти на Олімпіаді.

Інша сенсація сталася на другому груповому етапі. Чинні чемпіони світу, французи, завершили цей раунд на останньому місці. Щоправда, програючи хорватам та граючи в нічию з ісландцями, «триколірні» знали, що на Олімпіаду вони все одно потраплять — як найсильніша команда ЧС–2011.

Нагадувати, що серед учасників єврофоруму немає збірної України, напевно, зайве. Адже «УМ» детально висвітлювала невдалі потуги нашої чоловічої команди у відбірковому циклі до ЧЄ–2012, так само, як і провальний похід на ЧС–2013. Додамо, що у вівторок відбулося засідання президії Федерації гандболу України, де було визнано незадовільною роботу керманича збірної Леоніда Захарова. Його разом зі штабом усунули від роботи в команді. У порядок денний наступного засідання президії ФГУ пропонують внести на розгляд прізвища трьох кандидатів на посаду головного тренера — наставника «ЗТР» В’ячеслава Дідушенка, «Портовика» — Олега Сича та полтавського «Динамо» — Андрія Портного.

Очевидно, такий підбір кандидатів — перший крок для побудови збірної на базі одного клубу. Про відповідну стратегію «УМ» нещодавно розповідав віце–президент ФГУ Олександр Шипенко. Щоправда, слід враховувати невдалий досвід російської збірної, де все базувалося на «Чеховських ведмедях» з їхнім багатолітнім наставником Володимиром Максимовим.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (Сербія). Чоловіки. Турнірне становище після першого етапу:

Група А: Сербія — 5, Польща — 4, Данія — 2, Словаччина — 1.

Група В: Німеччина — 4, Македонія, Швеція — 3, Чехія — 2.

Група С: Іспанія — 5, Угорщина — 4, Франція — 2, Росія — 1.

Група D: Хорватія — 6, Словенія, Ісландія, Норвегія — 2.

Результати найцікавіших матчів другого етапу. Група 1. Польща — Швеція — 29:29, Данія — Македонія — 33:32, Сербія — Німеччина — 21:21, Данія — Німеччина — 28:26, Сербія — Швеція — 24:21, Данія — Швеція — 31:24, Сербія — Македонія — 19:22.

Група 2. Франція — Словенія — 28:26, Іспанія — Хорватія — 24:22, Франція — Хорватія — 22:29, Угорщина — Словенія — 30:32, Франція — Ісландія — 29:29, Іспанія — Словенія — 35:32, Угорщина — Хорватія — 24:24.

Турнірне становище після другого етапу:

Група 1: Сербія — 7, Данія — 6, Македонія, Німеччина, Польща — 5, Швеція — 2.

Група 2: Іспанія — 9, Хорватія — 7, Словенія, Угорщина — 4, Ісландія, Франція — 3.