НАДАль, Федя, НАДАль!

27.01.2012
НАДАль, Федя, НАДАль!

Радість Рафаеля Надаля після вчорашньої перемоги над Роджером Федерером. (Фото Рейтер.)

Мабуть, любителі тенісу нинішньої генерації в усьому світі діляться на два основні табори: тих, хто вболіває за Рафаеля Надаля, і тих, хто за Роджера Федерера. При цьому прихильники молодшого — іспанця — можуть визнавати: «Так, Федя крутий. Але він БУВ крутий. А зараз його зірка закочується, і наш кумир — Рафа». Рейтингове співвідношення також засвідчує, що Роджер — зовсім не «король», яким був раніше. Швейцарець уже стабільно має третій рейтинг АТР. Щоправда, і Надаль нині не перший, а помітно поступається лідерові — Новаку Джоковичу. Але хай там як, а саме матчі Федерера проти Надаля вважаються «головними тенісними протистояннями сучасності» — на кшталт боїв «Реалу» й «Барселони» у футболі. Вчора шляхи другої й третьої ракеток планети перетнулися 27–й раз — у півфіналі «Аустреліен оупен».

Цього разу гору взяла молодість: Надаль виграв у чотирьох сетах, при тому що у двох партіях найсильнішого визначив тільки тай–брейк. Таким чином, Рафаель переміг Роджера вдесяте в історії. І вийшов у четвертий для себе фінал турніру «Великого шолома» поспіль.

У фіналі Надаль зіграє з переможцем пари Джокович — Мюррей. Незалежно від результату серб збереже за собою перший рядок рейтингу. А ось очільниця жіночого топ–листа зміниться обов’язково. Після вильоту чинної лідерки Каролін Возняцьки три претендентки у півфіналах почали визначати ім’я нової першої ракетки світу. Учора з’ясувалося, що це буде або росіянка Шарапова, або білоруска Азаренко.

«Наприкінці матчу проти Кім Клійстерс у мене було таке відчуття, що мої руки важать по 200 кілограмів, а все тіло — тисячу», — зізналася Вікторія Азаренко, третій номер «посіву». Але 22–річна тенісистка з Білорусі таки довела гру до перемоги і вперше вийшла до фіналу турніру «Гренд слем». А для бельгійської ветеранки цей поєдинок вочевидь був останнім у Мельбурні — у 2012 році вона планує завершити кар’єру.

У жіночому фіналі букмекери оцінюють вище шанси Азаренко. Контора «Вільям Хілл» дає їй коефіцієнт 1,75:1 проти 2,1 — Марії Шарапової. Четверта ракетка світу, Маша вчора здолала другу — чешку Петру Квітову. Наразі «Сибірська Сирена» має в активі чотири перемоги на турнірах такого розряду. У разі успіху в суботу 24–річна Шарапова поверне собі титул найсильнішої у світі, яким вона вже володіла у 2005–2006 роках, після чого потім скотилася донизу через травму плеча.

 

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Австралії. Півфінали. Чоловіки. Надаль (Іспанія, 2) — Федерер (Швейцарія, 3) — 6:7 (5:7), 6:2, 7:6 (7:5), 6:4.

Жінки. Шарапова (Росія, 4) — Квітова (Чехія, 2) — 6:2, 3:6, 6:3; Азаренко (Білорусь, 3) — Клійстерс (Бельгія, 11) — 6:4, 1:6, 6:3.