Хід тарифами

26.01.2012
Хід тарифами

Мiнiстр Анатолiй Близнюк категорично проти пiдвищення тарифiв. І водночас рiшуче за! (Укрiнформ.)

Робочий день кожного українського міністра, як і його секретарки, тепер має починатися з відвідин соціальних мереж. Але «лайкати» і додавати у друзі держслужбовець має обережно: рекомендованим полем спілкування для представників виконавчої влади є сторінка юзера Миколи Азарова у «Фейсбуці». Саме тут наш Прем’єр–міністр прочитав обурливі відгуки простих українців про незаконно підвищені комунальні тарифи — і сам від цього також шалено обурився. А відтак закликав обуритися міністра регіонального розвитку Анатолія Близнюка

Гляньте ж на мою сторінку, колеги!

«Понад 300 звернень про захист від комунального здирництва прийшли на мою сторінку у «Фейсбуці» тільки за кілька днів. Анатолію Миколайовичу, ці звернення передані вам. Такого фактичного матеріалу ви ні в яких звітах, ні від яких комісій не отримаєте», — Прем’єр дав блискучу характеристику організації роботи нашої виконавчої влади. Власне кажучи, перша хвиля обурення внаслідок подорожчання «комуналки» виникла в Кабміні ще минулої середи. Очільник уряду метнув громи і блискавки, але на цьому справа, як іноді буває, не завершилася: проти місцевих органів влади, які, користуючись тимчасовою ліквідацією Держцініспекції, підвищили комунальні тарифи, кинули в бій потужні сили: МВС та Держфінінспекцію. Як м’яко натякнув Прем’єр, головним ініціатором боротьби з «тарифопідняттям» буцімто був Президент Віктор Янукович.

І славні фіскали — за неповний тиждень — багато чого таки накопали! «Підвищення тарифів супроводжувалося значним підвищенням рівня злочинності. Особливо під час оформлення субсидій тощо», — нещодавно призначений на посаду очільник Міністерства внутрішніх справ Віталій Захарченко намагався адаптувати непрофільне для нього завдання до професійного сленгу. І тому почав перераховувати: мешканцям Києва внаслідок «цінових каруселей» завдано збитків на 32 млн. гривень, у Херсоні — 6 млн. гривень, і це лише по лінії «водоканалу».

Попутно славні правоохоронці запротоколювали факти неплатежів iз боку комунальників, які утворюють фінансову дірку в бюджеті державної компанії «Нафтогаз України». Всього Захарченко констатував борг близько 400 млн. гривень. Цікаво, що з нього 203 млн. грн. припадає на одну Одеську область. «Кримінальну справу порушено на Закарпатчині, — перелічуючи, вправлявся в українській мові міністр, — хабарі беруть за організацію фіктивних тендерів, за невідключення споживачів за борги...».

«У Чуднові Житомирської областi збільшили плату за водокористовування та водовідведення на 100%, в Попельні — на 130%, в Люботинській сільраді — на 300%, — звітував очільник Держфінінспекції (колишнє КРУ) Петро Андреєв. — В Івано–Франківську тарифи для 580 будинків зросли вдвічі. Поряд стоять будинки, а вартість їхнього обслуговування так відрізняється». Підвищення тарифів комунальники пояснюють, за словами Андреєва, зростанням зарплати. «Але ж зарплата зросла на 15%. У структурі собівартості вона займає 56%, — вголос рахував він. — Тож сьогодні об’єктивно можна вести мову про подорожчання на 8%, але ж не на 100%!».

Азаров вислухав звіти мовчки. Але ще перед тим зауважив: «до бою» із комунальниками, окрім діючих гравців, вступає також Генеральна прокуратура. Заступника Генпрокурора, який брав участь у засіданні, попросили взяти проблему на олівець.

Прем’єр для міністра не указ!

Такого натиску комунальники, звичайно, не витримали. І дружно пішли назад. Щоправда, не всі! «Ось, будь ласка, протоколи, якими місцеві органи самоврядування відкликають свої раніше ухвалені рішення, — Анатолій Близнюк показав скріплені листки паперу на брифінгу для журналістів. — Полтава, Херсон, Чернігів, Чернівці...».

Єдиним винятком — тобто регіоном, який відмовився коритися вказівці згори, і не переглянув рішення про здешевлення «комуналки» — став Харків. Місто, яке для більшості українців асоціюється з «по–дебільному написаними текстами», колоритним заступником мера, який нібито долучився до цих текстів — і згодом сам став мером. А також ув’язненою екс–Прем’єркою Юлією Тимошенко та фразою цього самого колоритного мера, що пікети БЮТівців залишають під колонією надто багато сміття, яке складається з упаковок з–під дорогих продуктів харчування. «То, може, вони заклали у собівартість «комуналки» ліквідацію опозиційних пікетів?» — жартували у ньюзрумі журналісти.

Анатолій Близнюк підтвердив: він у п’ятницю особисто поїде до Харкова, аби по–доброму «вламати» Геннадія Кернеса повернутися до старих тарифів. Як це зробили його колеги — самостійно, без візитів міністра, а послуговуючись лише відкритими проти їх підлеглих кримінальними справами. Чим Харків такий особливий і чим він у комунальному контексті відрізняється від Чернігова, досвідчений Близнюк пояснити не зміг. Натомість пряме запитання дещо вивело його з рівноваги, і колишній голова Донецької облради почав жестикулювати, підвищуючи голос та придумуючи аргументи, які вщент зруйнували не тільки його попередній спіч у присутності Азарова, а й вимоги старших партійних керівників — Президента і Прем’єра.

Апофеозом стали тези Близнюка, коли той, захищаючи харківського мера Геннадія Кернеса, взагалі спростував головну думку Прем’єра, що нині у ситуації, коли вартість газу та електроенергії не зростає, підвищувати тарифи протиправно. «У деяких містах влада здирає з людей плату за власну безгосподарність, і ще перекладає на уряд тягар компенсації людям витрат на житлово–комунальні послуги», — висловився зі свого чільного місця за міністерським столом Микола Азаров. Президент Віктор Янукович прокоментував ситуацію по–геніальному лаконічно: «Люди не мають страждати». Натомість міністр Близнюк заперечив тези начальства у своєму фірменому донецькому стилі. «Ось ви, — кричав він у зал преси, — подумайте: якщо завтра у Харкові впаде «козирьок» на голову, то чому ви про це не пишете? І Кернес мені у п’ятницю скаже: «Тоді беріть відповідальність на себе за стан наших будинків». Бо як інакше?».

Спецгрупа «Мороз»

«Люди в містах, де підвищення скасоване, навіть не знають, як діяти: оплачувати квитанції, які встигли отримати, чи дочекатися перерахунку. Їм не пояснюють. Ви, Анатолію Михайловичу, насамперед роз’ясніть це людям», — закликав Прем’єр члена уряду. Близнюк чесно вийшов на прес–конференцію і навіть старанно говорив. Щоправда, єдиним ньюсом стала його заява, що міністерство розробило принципову систему взаємо­стосунків споживача та виконавця послуг, що відображається у проведенні системної комунальної реформи. «Причому якщо послуга не надана — вона не повинна оплачуватися. Якщо послуга надана не в повному обсязі — оплата повинна бути перерахована», — заявив Близнюк.

— А як ті 32 млн. гривень, які люди, за словами Віталя Захарченка, переплатили у Києві? — запитали у нього. — Гроші їм повернуть?

— Я думаю, ви спитаєте про це у генерала, — знайшовся міністр.

Насправді ж влада, ймовірно, сама не знає, які літери алфавіту вона має ще вимовити після того, як сказала А. Процес повернення коштів у нашій країні взагалі важко реалізовуваний, тому питання послідовності влади після всіх гучних звинувачень повисло у повітрі. І не тільки це питання. «Зараз синоптики попереджають про значне похолодання на всій території країни... Тому доручаю створити при Кабінеті Міністрів оперативну групу на чолі з міністром Анатолієм Близнюком... Ця оперативна група на час екстремально низьких температур має працювати цілодобово», — дав завдання Прем’єр.

— Чи маєте ви необхідний матеріально–технічний ресурс для можливої роботи? — запитали журналісти у керівника опергрупи.

— А що, якщо у Запоріжжі випаде сніг, то ми будемо шукати там техніку? Ні, ми привеземо її з Донецька, — той експресивно провів на столі долонею умовну лінію — із Донецька в Запоріжжя. І продовжив пояснення. — А якщо поряд є військова частина — то все! Піднімемо її «в ружйо!» — і вперед.

ДО РЕЧІ

Котра година, колеги–міністри?

Кабмін так і не зміг визначитися, у якому часовому поясі знаходиться наша держава і чи варто нам переходити на літній час. Спочатку, перед початком засідання, міністр охорони здоров’я висловив свою позицію: «Коли переводиться годинник на годину назад, то треба раніше прокинутися, і це збиває біологічний ритм людини. На наш погляд, літній час не потрібен». Такої ж думки дотримується і Мінекономіки, а внесений ним проект закону передбачає відмову від переходу на літній час — Україна мала залишитися у другому годинному поясі.

Однак після дискусії урядовці вирішили продовжити обговорення, а Прем’єр–міністр Микола Азаров навіть запланував провести нараду з цього питання. Підставою для зміни вектора нібито стала позиція міністра інфраструктури Бориса Колеснікова — урядовець висловився за перехід на літній час, щоб згодом залишитися в третьому годинному поясі, сказав журналістам очільник МНС Віктор Балога.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

І знову сніг у січні!

«Погода таки створила проблеми для життєдіяльності країни, — зізнався вчора Прем’єр–міністр Микола Азаров. — За один тільки день випала місячна норма опадів». Утім, за словами київського градоначальника Олександра Попова, ця норма випала за два дні. Не принципово, звичайно, але помітно, як влада, не впоравшись із проб­лемою, поступово згущує фарби. «Але ж країна не була паралізована, робота не зупинялася. Мабуть, уперше за останні роки і дорожні служби, й енергетики, і рятівники достатньо організовано протистояли стихії», — останнє речення Прем’єр вимовив напрочуд тихо. Мабуть, пересуваючись Києвом на великій швидкості, він побачив, що під час керування його командою та широко розрекламованим «господарником» Олександром Поповим вулиці прибирають анітрохи не краще, ніж коли містом «керував» улюбленець публіки Леонід Черновецький. Де–факто зміщений iз посади не надто законним шляхом...

Утім за неприбрані вулиці Попов вибачився. Хоча й прибирати їх, як показали останні дні, не планує. Микола Азаров же... констатував, що «перший наступ зими ми витримали без значних втрат». Залишається сподіватися, що він пожартував. Або принаймні пожартували синоптики, які пророкують нам до мінус 27...