Час прогресу

26.01.2012
Час прогресу

Наталя Попова. (Рейтер.)

Другий день чемпіонату Європи в Шеффілді був присвячений жіночій кваліфікації. За регламентом, який діє з 2011 року, в основній сітці турніру змагаються 28 фігуристок; із них 18 потрапляють у фінал напряму, а решта — через відбірковий етап. У боротьбі за десять перепусток позавчора свої довільні програми представили 23 спортсменки, серед яких і чемпіонка України Наталя Попова. У кар’єрі 18–річної уродженки Сімферополя, яка нині тренується у США під керівництвом Віктора Петренка та Галини Змієвської, ця європейська першість — друга. Євродебют Попової датований 2010 роком, коли в Таллінні вона посіла 18–те місце.

Як розповів «УМ» віце–президент Федерації фігурного катання України Даниїл Амірханов, цього разу від Наталі очікують більшого. «Наталка катається вже давно, й відчувається, що дівчина прогресує. Думаю, настав час показати результат», — каже пан Амірханов.

Те, що учениця Петренка й Змієвської стоїть на правильному шляху, засвідчила кваліфікація. Хоча наша співвітчизниця отримала від суддів лише п’яту суму балів, результат довільної програми — 88.70 — став для неї персональним рекордом.

Переможниці кваліфікації, 16–річній росіянці Поліні Коробейниковій, Попова програла 21 пункт. І це при тому, що юна москвичка за підсумками національної першості посіла лише сьоме місце. Цікаво, що чемпіонка та віце–чемпіонка Росії сезону 2011/2012 у жіночому катанні — 15–річна Аделіна Сотникова та 13–річна Юлія Липницька — не змогли взяти участь у ЧЄ через вікові обмеження.

Головними претендентами на першість вважаються триразова чемпіонка континенту італійка Кароліна Костнер та бронзова призерка ЧЄ–2011 Кійра Корпі з Фінляндії.

Основну програму ЧЄ відкрили спортивні пари, де, нагадаємо, Україна не має своїх повпредів. Проте планувалося, що одразу дві наші колишні співвітчизниці — Олена Савченко в дуеті з Робертом Шелкови (Німеччина) та Тетяна Волосожар з Максимом Траньковим (Росія) — поведуть боротьбу за найвищі нагороди. Однак в останній момент німецька пара знялася з ЧЄ через травму стегна Савченко, яка не дозволяла їй виконувати стрибкову частину своєї програми.