Перевершені очікування

26.01.2012
Перевершені очікування

Момент гірськолижної програми змагань в Інсбруку. (Рейтер.)

Марно було очікувати від наших спортсменів, які брали участь у I Юнацьких зимових іграх, повторення медальної феєрії на кшталт тієї, що влаштували молоді українці на І літній Юнацькій олімпіаді в Сінгапурі півтора року тому. З огляду на виступи наших дорослих олімпійців на п’яти попередніх «білих» Іграх, для юних українців у Інсбруку й одна медаль була б непоганим здобутком. Зрештою, з дебютного турніру такого масштабу наша молодь привезла аж три срібні нагороди, і байдуже, що дві з них не потрапили до загального протоколу.

«Результатом задоволені. Можна сказати, що він навіть перевершив наші очікування. Зважаючи на рівень розвитку в Україні зимової інфраструктури, це взагалі успіх. Потрібно розуміти, що переважна більшість зимових видів спорту — технічні, а тому потребують суттєвих фінансових затрат. Цим здобуткам ми повинні завдячувати насамперед тренерам–ентузіастам та батькам–фанатам, які підтримували спортивний потяг своїх дітей», — каже в коментарі «УМ» шеф української місії на I ЮЗОІ Ганна Сорокіна — бронзова призерка Олімпіади–2000 у стрибках у воду з трампліна.

Як вже повідомляла «УМ», усі три наші відзнаки мають «крижаний» присмак: дві нагороди — в активі фігуристів, одна — шорт–трековиків. «Сподіваємося, що тепер у країні нарешті звернуть увагу на фігурне катання», — висловили припущення у Федерації фігурного катання України.

На жаль, не виправдали «медальних» сподівань наші юні біатлоністи, старші колеги яких мають в активі три повноцінні олімпійські нагороди. Найближче до медалі українці були у змішаній естафеті, де фінішували п’ятими, а через дискваліфікацію росіян (других) піднялися на один щабель угору.

Ганна Сорокіна добре знає, як тяжіє над спортсменом–олімпійцем відповідальність за результат. «Коли від тебе всі чекають медалі, зрозуміло, що ти переживаєш, хвилюєшся, надто тоді, коли щось не виходить. Добре, коли ти виграєш, а коли доводиться наздоганяти — знайти вихід із критичної ситуації може не кожен юніор. Для цього потрібен досвід», — пояснила призерка сіднейської Олімпіади.

Як можна поліпшувати свої результати, юним спортсменам у Інсбруку багато розповідали на лекціях, семінарах, майстер–класах, один із яких провели легендарні в минулому спортсмени — легкоатлет Сергій Бубка та російський плавець Олександр Попов.

Відомо ж, що юнацька Олімпіада — це не тільки спортивний захід, а й культурно–просвітницький. Як розповіла Ганна Сорокіна, молодь вчили, як правильно заповнити час між тренуваннями та змаганнями. Хтось міг самостійно зробити інтерв’ю, хтось — навчитися готувати, а комусь було цікаво більше дізнатися про культуру однієї з 70 країн–учасниць «білої» Олімпіади.