НОВИНИ ПЛЮС

25.01.2012

Незабутні Маестро і Кузнєчик

Стрічку 1973 року «У бій ідуть одні «старики», зняту Леонідом Биковим, вважають найбільш популярним фільмом українського кіно 53 відсотки наших співвітчизників. Такі дані дослідження, проведеного компанією Research&Branding Group, повідомляє УНІАН. Далі у списку улюблених ідуть комедія «За двома зайцями», знята також на кіностудії ім. Довженка у 1961 році (за неї проголосували 35 відсотків респондентів), та «Весна на Зарічній вулиці» (1956 р., Одеська кіностудія, 33% поціновувачів).

Цікаво, що більш як третина українців під визначенням «українська художня кінокартина» розуміють фільм, знятий на українській кіностудії з залученням вітчизняних акторів. Ще 28% вважають українським фільм, над яким працювала вітчизняна знімальна група, незалежно від того, де проходили зйомки і хто фінансував фільм. І лише 9 відсотків респондентів вважають українським фільм, знятий на кошти українського бюджету чи приватного бізнесу.

Як не в морі, то хоч на сцені

Оркестр Військово–Морських сил України взяв участь у міжнародному фестивалі військових оркестрів Musikparade, що триватиме у Німеччині до 5 лютого, сповіщає УНІАН. «Морські вовки» виступлять в 11 містах країни, зокрема Лейпцигу, Дрездені, Магдебурзі, Карлсруе. Загалом у цьому фестивалі беруть участь військові оркестри з Австрії, Монако, Бельгії, Нідерландів, Шотландії.

Гостинний двір перестав бути пам’яткою

Будівлю Гостинного двору, що на Контрактовій площі в Києві, днями виключено з реєстру пам’яток архітектури. Про це інформагенції УНІАН повідомили у Міністерстві культури України. Як пояснюють у міністерстві, минулого року фахівці «УкрНДІпроектреставрації» провели наукове дослідження з метою визначити історико–культурну цінність означеної споруди. Висновок експертів: «сучасна будівля Гостинного двору не відповідає жодним критеріям, визначеним у п. 10 Постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2011 р., тобто не містить предмету охорони і не може вважатися пам’яткою». Водночас інформації про реконструкцію чи перепрофілювання Гостинного двору до Мінкульту не надходило.

Нагадаємо, цей торговельний комплекс було споруджено у 1809 р. на місці старого Гостинного двору, який споруджували за проектом славетного архітектора Івана Григоровича–Барського у XVII ст.