Мільярдер із нетрів

24.01.2012

Мешканець Індії, який працює вчителем у середній школі й має зарплату близько 200 доларів, ненадовго став мільярдером. Банк випадково перерахував на його пластикову картку 496 млрд. рупій, а це близько 9,8 млрд. доларів США.

Паріжат Саха з міста Балургхат, штат Західна Бенгалія, виявив сенсацію, коли перевіряв баланс за допомогою онлайн–банкінгу. Учитель чекав на переказ десяти тисяч рупій, «але замість очікуваної суми побачив ці астрономічні цифри», — цитує Паріжата агенція «Франс пресс».

За словами 42–річного педагога, він, шокований, одразу подзвонив своєму другові, який працює в держбанку, і попросив поради. Той припустив, що банк просто помилився. У фінансовій установі вибачилися, забрали гроші назад і почали шукати винного в інциденті.

 

ДО РЕЧІ

Федеральний фінансовий суд Німеччини дозволив жителю землі Саар залишити собі 85 тисяч євро, помилково виплачені йому податковою службою ще вісім років тому. Податкова після перерахунку мала відшкодувати платникові близько 400 євро, але перекинула понад 85 тисяч. За повідомленням газети «Ді Вельт», чоловік не став повідомляти, що отримав «на шару» зайві кошти. Коли ж нещодавно податківці помітили хибу і спробували повернути 85 тисяч, та ще й із відсотками, суд став на бік «партизана»: мовляв, фінансові інститути можуть вимагати відшкодувати подібний збиток тільки протягом п’яти років.