Стрибки з трампліна через сітку

20.01.2012

«Виступ харківського «Локомотива» у відкритому чемпіонаті Росії з волейболу — це своєрідний трамплін для подолання нових єврокубкових висот», — сказав капітан «залізничників» Володимир Татаринцев у інтерв’ю «УМ» минулого тижня. Матчі проти швейцарського клубу «Амрісвіль» в 1/16 фіналу Кубка виклику, куди «Локо» потрапив після вильоту з Кубку ЄКВ, показали, що команда на «трампліні» набрала непогану швидкість.

Напередодні візиту до Швейцарії «Локомотив» у російській першості переміг аутсайдера свого дивізіону — «Автомобіліст» із Санкт–Петербурга. Тож на гру–відповідь проти четвертої команди швейцарського чемпіонату підопічні Юрія Філіппова вирушили в хорошому настрої, маючи за плечима ще й упевнену домашню перемогу (3:0).

Щоправда, нинішній регламент особливих дивідендів після «сухих» перемог не дає. Нині на євроарені діє правило «золотого» сету, коли команди, що обмінялися перемогами в основний час двох матчів, визначають кращого на волейбольному «тай–брейку». Тож, щоб не випробовувати долю, «залізничники» мусили виграти й гостьовий матч, до якого господарі готувалися, як до останнього бою. «Ми потребуємо підтримки вболівальників, оскільки в боротьбі проти потужної й технічної команди суперників важливі всі фактори», — так відгукувався про «Локомотив» наставник швейцарців Карлос Шванке.

«Амрісвіль» не міг розраховувати на допомогу одного з ключових гравців — Петера Тураньяна. За його відсутності навіть повна мобілізація не дозволила команді з німецькомовного кантону Тургау виграти бодай один сет за підсумками двох матчів.

Хай там як, але рівень захоплення волейболом в однойменному місті з населенням трохи більше 11 тисяч вражає. У системі волейбольного клубу «Амрісвіль» є аж вісім команд — п’ять чоловічих і три жіночі, з них дві — професіональні.

Отже, чемпіон України пробився до 1/8 фіналу третього за значимістю єврокубкового турніру, де його суперником стане переможець пари «Каканья» (Боснія і Герцеговина) — «Галатасарай» (Туреччина).

До 1/8 фіналу жіночого Кубка виклику пройшов і южненський «Хімік». Доля протистояння українського чемпіона з голландським клубом «Слідрехт спорт» визначилася якраз у «золотому» сеті, оскільки перший поєдинок у Нідерландах підопічні Євгена Ніколаєва програли (2:3), а за шаленої підтримки своїх уболівальників удома виграли з рахунком 3:0.

«Сьогодні в команди було бажання. І це бажання було підкріплене діями. Коли ці складові поєднуються, на виході отримуємо позитивний результат, як це сталося і в самому матчі, і «золотому сеті», — сказав після гри наставник дівчат з Одещини.

Відзначимо, що южненський клуб другий рік поспіль дістався до 1/8 фіналу Кубка виклику.

 

ТАБЛО

Кубок виклику. 1/16 фіналу (матчі–відповіді). Чоловіки. «Амрісвіль» (Швейцарія) — «Локомотив» (Україна) — 0:3 (перша гра — 0:3).

Жінки. «Хімік» (Южне) — «Слідрехт спорт» (Голландія) — 3:0 («золотий» сет — 15:7; перша гра — 2:3).

 

ПОПУЛЯРНІСТЬ

28 січня в Бєлгороді відбудеться «матч зірок» відкритого чемпіонату Росії. На сайті Championаt.com триває відкрите голосування, переможці якого вийдуть у стартовому складі команд «Заходу» і «Сходу». Узяти участь у матчі може й гравець харківського «Локомотива» Володимир Татаринцев. За два дні до завершення рейтингового голосування капітан «залізничників» посідав другий рядок у позиції «догравальника», відстаючи від лідера рейтингу Сергія Тетюхіна з «Білогор’я» (Бєлгород) на 6,6%.