Було смішно — стане страшно

19.01.2012

Здавалося б, амплуа Сергія Свєтлакова після багаторічної кар’єри у КВК та на телебаченні склалося остаточно і назавжди. Команда «Уральські пельмені», проекти «Наша Russia», «Південне Бутово», «ПрожектоПерісХілтон», фільми «Яйця долі» та «Йолки» — після таких мистецьких імпрез (звісно, не бездоганних, але ж рейтингових!) можливість спробувати себе в інших жанрах для Свєтлакова дорівнювала нулю. Але, виявляється, сам актор з цього приводу мав іншу думку. І минулого року, круто змінивши свій творчий образ, зіграв головну роль у трилері «Камінь» (на українські кіноекрани ця стрічка вийшла 19 січня).

Картина режисера–дебютанта В’ячеслава Камінського розповідає про долю двох хлопчаків iз дитбудинку. Один в усьому слухався другого, часто відповідав за грішки товариша, а той згодом просто його зрадив. У дорослому житті зрадник досяг чималих успіхів — він володіє торговельно–розважальним центром, має великий будинок, красуню–дружину і семирічного сина... Одного дня хлопчика викрадають. Причому стається це саме в розважальному центрі татка. Згодом зухвалий викрадач озвався. І, відмовившись від викупу, висунув вимогу: протягом доби бізнесмен має вирішити, кому помирати — йому чи його синові.

«Камінь» дуже точно відповідає вимогам жанру: напружений сюжет, похмурі пейзажі, зловісні ракурси, небезпека, якою дихали навіть фотографії з минулого... А найменш переконливим у цьому «царстві мороку» був... правильно, Сергій Свєтлаков. Статурний блондин у чорному хоч і старався, але роль мстивого маніяка — це точно не його. До того ж у фільмі знялися зіркові Олена Коренєва, Олеся Судзіловська та інші, а Свєтлаков, як він розповів на київській прем’єрі фільму, про деякі особливості знімального процесу дізнавався на майданчику. Актор зізнався, що любовну сцену зняли з 42–го дубля. Втім, незважаючи на масу зауважень до виконавця головної ролі, своєю появою на екранах «Камінь» має завдячувати саме йому. Свєтлаков та Камінський — давні товариші, і коли режисер шукав гроші на зйомки, друг підтримав проект фінансово.

«На концертах народ «висмоктує» у нас одну ноту — гумористичну, — розповів під час презентації Сергій Свєтлаков. — Таку, що для побуту залишається один цинізм. Тому я хочу подякувати фільму «Камінь» за те, що він забрав із мене снобізм. Зараз я — щаслива людина, і щодо творчості почуваюся гармонійно».

Свою кінокар’єру Свєтлаков планує й надалі розвивати: незабаром починуться зйомки фільму «Джунглі», в якому він зніматиметься iз Вірою Брежнєвою.