НОВИНИ ПЛЮС

18.01.2012

І нащо нам стільки того газу?!

У першому місяці 2012 року Україна закупила втричі менше російського газу, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомив заступник директора департаменту з питань нафтової, газової, торф’яної, нафтопереробної промисловості Міненерговугілля України Костянтин Бородін. За його словами, зниження споживання газу пов’язане з високими цінами на цей енергоресурс. «Міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко не раз пояснював, що українська економіка не витримує такої вартості газу, тому скорочує його споживання. Це не чиясь примха, а економічні реалії», — додав Бородін.

Гривню друкують ударними темпами

Грошова маса в Україні минулого року зросла на 14,2%, у тому числі в грудні — на 4,5%, до 682,7 млрд. гривень. Торік обсяг монетарної бази за минулий рік збільшився на 6,3%, у тому числі в грудні — на 3,8%, до 239,9 млрд. гривень. Цікаво, що, за даними НБУ, обсяг готівки поза банками зріс у 2011 році на 5,3% — до 192,6 млрд. гривень.

Небезпечна торгівля

Опозиційний політик Наталія Королевська закликає уряд відізвати на доопрацювання законопроект про внутрішню торгівлю, тому що він несе величезні ризики не тільки для бізнесу, а й для простих українців. «Цей документ містить сiм пасток для бізнесу, — каже Королевська. — Після його можливого ухвалення частина економіки піде в тінь, зменшиться виробництво, зростуть ціни».