Ваня на дорозі Каті

18.01.2012
Ваня на дорозі Каті

Так затято румунка Сорана Кірстя змагалася із Самантою Стосур. (Фото Рейтер.)

На початку року тенісисти лише набирають кондиції, тому на перший план часто виходить не технічна чи тактична перевага, а фізична готовність. Тож сильно дивуватися стартовим несподіванкам на «Аустреліен оупен» не варто.

Навряд чи стала несподіваною поразка в першому колі найсильнішої нині української тенісистки Катерини Бондаренко. У вівторок за 32­градусної спеки вона була єдиною з­поміж наших співвітчизників, хто виходив на корт «Мельбурн парку». У Каті — 88­й рейтинг WTA, у її суперниці Вані Кінг — 66­й. Тож свій другий у кар’єрі матч проти американки азійського походження Бондаренко, як і п’ять років тому, програла — 6:7 (3:7), 3:6. Отже, з п’яти українців, що стартували в основній сітці «АО», до наступного кола пройшли троє (напередодні зачохлив ракетку Ілля Марченко).

Розчарованими в другий день турніру залишилися й австралійські вболівальники. На головному корті — «Род Лейвер арені» — Саманта Стосур програла в першому ж матчі Сорані Кірсті з Румунії — 6:7, 3:6. Це при тому, що 27­річна господарка кортів — п’ята у світовому рейтингу, тоді як суперниця — лише 59­та. Утім невдалий виступ Стосур став лише підтвердженням її невтішної форми, адже на двох попередніх січневих турнірах Саманта вилітала в перших раундах.

Також учора попрощався з чемпіонатом і колись грізний чех Радек Штепанек. 29­й номер посіву не встояв перед французом Ніколя Маю — 5:7, 5:7, 3:6. Понеділкового ж вечора зійшов із дистанції хорват Іван Любічич (28) — він у п’яти партіях здався словакові Лукашу Лацку, кривднику українця Сергія Бубки у кваліфікації. Подібний марафон не дався також аргентинцеві Хуану Монако (25) — його образив німець Філіп Кольшрайбер.

Уродженець Сіверськодонецька Микола Давиденко, який представляє Росію, не так давно посідав четвертий рядок рейтингу АТР. Тепер він №52. Позавчора ввечері Давиденко не витримав тиску наразі 76­ї ракетки світу італійця Флавіо Чіполли — 4:6, 6:4, 6:3, 2:6, 1:6. А перед потужними подачами хорватського гіганта Іво Карловича не встояв австрієць Юрген Мельцер (31) — 6:7, 5:7, 3:6.

Спокійно перше коло у «Мельбурн парку» подолали більшість фаворитів. Лідер рейтингу Новак Джокович із Сербії змів із корту італійця Паоло Лоренці — 6:2, 6:0, 6:0. Не програли жодної партії чешка Петра Квітова (2), білоруска Вікторія Азаренко (3), росіянки Марія Шарапова (4) й Анастасія Павлюченкова (15), китаянка На Лі (5), Маріон Бартолі із Франції (9), італійка Франческа Ск’явоне (10), минулорічна тріумфаторка бельгійка Кім Клійстерс (11), американка Серена Уїльямс (12), екс­перша ракетка світу Ана Іванович із Сербії (21). Віра Звонарьова з Росії (7), чех Томаш Бердих (7) і аргентинець Хуан­Мартин Дель Потро (11) віддали суперникам по одному сету. Як і француз Жиль Тсонга (6), котрий учора обіграв узбекистанця Дениса Істоміна з рахунком 6:4, 3:6, 6:2, 7:5. А серб Віктор Троїцьки (19) учора ввечері заледве зламав опір досвідченого іспанця Хуана Карлоса Ферреро — 4:6, 6:7, 6:2, 7:6, 6:2.