Поки українці експериментують

13.01.2012
Поки українці експериментують

У свій 29–й день народження фінка Кайса Мякяряйнен здобула першу перемогу в нинішньому Кубку світу. (Фото Рейтер.)

Українські «стріляючі лижниці», як і колеги по чоловічій збірній, зараз перебувають далеко від оптимальної форми і виглядають зовсім не так, як у минулому успішному сезоні. Це підтвердила й стартова гонка п’ятого етапу Кубка світу, який приймає чеське Нове–Мєсто–на–Мораві. Провінційне містечко, розташоване в області Край Височина, вперше в історії організовує етап КС — такий собі стрес–тест перед запланованим тут чемпіонатом світу 2013 року. За словами чеського біатлоніста Міхала Шлезінгера, траси тут дуже складні, насичені підйомами та спусками, а єдина частина з рівним профілем — стадіон.

Першими нову для себе трасу випробували жінки, які позавчора ввечері бігли індивідуальну гонку на 15 км. Ця дисципліна — своєрідний біатлонний марафон. Для фінішу «в призах» важлива не стільки швидкість, як влучна стрільба, адже за кожен промах спортсмен отримує до свого часу додаткову хвилину. Однак продемонструвати бездоганну влучність на чотирьох вогневих рубежах не змогла жодна з чотирьох українок. Наталя Бурдига та Олена Підгрушна тричі посилали кулі в «молоко», Віта Семеренко отримала чотири штрафні хвилини, а її сестра Валентина, можливо, побила власний стрілецький антирекорд, допустивши аж сім промахів. Хай там як, але, продемонструвавши посередню стрільбу, три з чотирьох українок фінішували в першій тридцятці.

«Цей рік — експериментальний. Ми вирішили спробувати різні підходи в підготовці до головного старту сезону (чемпіонату світу), щоб розуміти, яким шляхом іти перед Олімпійськими іграми», — пояснював напередодні п’ятого етапу головний тренер нашої біатлонної збірної Василь Карленко, який, нагадаємо, є професором Національного університету фізичної культури та спорту, тому в роботі широко застосовує науковий підхід.

Поки українці проходять тестові випробування, лідерки світового біатлону продовжують боротьбу за перемогу в загальному заліку Кубку світу. На гонці–відкритті в Нове–Мєсті всі місця на п’єдесталі дісталися фавориткам сезону. На найвищу сходинку піднялася фінська біатлоністка Кайса Мякяряйнен — володарка «Великого кришталевого глобусу» сезону 2010/1011. Цікаво, що для переможниці загального заліку попереднього Кубка світу тріумф у Моравії став першою перемогою в новому сезоні.

Кайса, котра якраз позавчора відсвяткувала свій 29–й день народження, припустилася однакової кількості промахів з Магдаленою Нойнер (по два), проте ходом випередила німкеню на 32 секунди. «Перемога Кайси не стала для мене несподіванкою. У цьому сезоні в усіх гонках точиться жорстка боротьба», — підсумувала відома своєю «реактивністю» Лена Нойнер, немов виправдовуючись за свою «бронзу».

Учора надвечір свої 20 км бігли чоловіки.

 

ТАБЛО

Кубок світу 2011/12. 5–й етап (Нове–Мєсто). Жінки. Індивідуальна гонка (15 км). 1. Мякяряйнен (Фінляндія) — 45.03,3 (2). 2. Екхольм (Швеція) — +22,0 (1). 3. Нойнер (Німеччина) — +32,9 (2)... 18. Бурдига — +3.08,3 (3)... 26. Підгрушна — +4.15,0 (3)... 27. Вік. Семеренко — +4.16,6 (4). 51. Вал. Семеренко (всі — Україна) — +6.38,7 (7)...