Погіршився слух? Це не повинно зашкодити праце­влаштуванню або кар’єрі!

12.01.2012
Погіршився слух? Це не повинно зашкодити праце­влаштуванню або кар’єрі!

В’ячеслав Федорук — лікар–аудіолог Центру слухової реабілітації «Аврора».

На жаль, є люди, які внаслідок перенесених захворювань, травм, лікування токсичними препаратами або впливу дуже гучних звуків мають порушення слуху (а це приблизно 10% населення світу, і їх кількість невпинно зростає). Необхідність постійно перепитувати, просити, щоб інші розмовляли гучно та чітко, неможливість спілкування по телефону — все це не дає повною мірою та без проблем виконувати свої посадові обов’язки. Такі діагнози як приглухуватість або глухота змушують людей звільнятись iз роботи або відмовлятись від перспективи кар’єрного зростання.

Лікарі–аудіологи Центру слухової реабілітації «Аврора» запевняють, що проблеми зі слухом можна вирішити. Покращити слух (а тим самим і забезпечити шанс для отримання перспективної роботи та фінансової стабільності) можна за допомогою сучасних якісних і мініатюрних слухових апаратів. «Нашим пацієнтам ми пропонуємо апарати провідної аудіологічної фірми «Отікон» (Данія)», — консультує лікар–аудіолог В. Федорук. Останні новітні технології від «Отікон» — цифрові слухові апарати зі штучним інтелектом, такі малесенькі міні–комп’ютери (деякі моделі апаратів навіть трохи більші за кавове зернятко). Ці апарати вміють «мислити» і «розуміти» людину та здатні компенсувати будь–яку втрату слуху. Це означає, що апарати працюють подібно до мозку людини: аналізують навколишнє оточення, виділяючи для підсилення лише мовленнєві звуки, що надає можливість чути навіть в умовах складних звукових ситуацій (на підприємствах, в метро, супермаркеті). А також, що дуже важливо, захищають пошкоджене вухо від впливу дуже голосних звуків. Сучасні слухові рішення від «Отікон» за допомогою технології Bluetooth дозволяють людям iз порушенням слуху з новоздобутою легкістю та комфортом спілкуватися по стаціонарному та мобільному телефонах, дивитися телевізор, прослуховувати музику по МПЗ–плеєру або іншому програвачу.

«Первинна консультація в Центрі слухової реабілітації «Аврора» займає близько двох годин», — розповідає В. Федорук. Проводиться обстеження стану слухової функції за допомогою сучасної аудіологічної апаратури, досить детально вивчаються індивідуальні особливості та побажання пацієнта: звички, умови роботи або навчання, в якому оточенні та в якій ситуації, де і коли він став погано чути. Наявні 80 моделей слухових апаратів дають можливість слухопротезувати людей iз різними втратами слуху, враховуючи ступінь втрати слуху, вік, рід занять, а також побажання пацієнта щодо розміру або кольору.

За 20 років спеціалісти Центру слухової реабілітації «Аврора» допомогли більше 50 тисячам своїх пацієнтів(серед яких є навіть новонароджені та люди дуже похилого віку) повернути слух. Це можливість отримати достойну освіту, знайти улюблену роботу, створити сім’ю, тобто це великий шанс повернути собі статус повноцінного члена суспільства.

Олена ЄГОВА