Покажемо «Газпрому» «кузькіну мать»?

12.01.2012

Нинішній рік має стати вирішальним в україно–російському газовому діалозі. Принаймні так укотре вирішив для себе наш Прем’єр–міністр. «Російські партнери не бажають змінювати умови горезвісної газової угоди. Вони їх цілком задовольняють. Звичайно, російська сторона буде до останнього наполягати на збереженні статус кво, — вкотре повторив Микола Янович одну із найвідоміших своїх фраз. Але на цей раз домішав до неї трохи погроз: Але ми прямо говоримо керівництву Росії: якщо ми стратегічні партнери на майбутнє, то ми повинні будувати співпрацю як стратегічні партнери».

Утiм у подібне партнерство досвідчений Микола Азаров не дуже вірить. А тому знову, як і на початку протистоянь iз Росією, поставив завдання підлеглим — «змінити структуру енергоспоживання, зменшити споживання природного газу, наростити національні енергетичні ресурси». Причому не просто змінити, а зробити це «рішуче»! Зокрема, Прем’єр вимагає завершити будівництво першої черги Дністровської ГАЕС — тієї самої, яку вже урочисто «відкривала» Юлія Тимошенко. «Це дозволить збільшити її потужність майже на 1 мегават», — висловився на енергетичну тему Микола Азаров.

Але найрадикальнішу позицію зайняв міністр палива та енергетики Юрій Бойко. «Україна планує вдвічі зменшити закупівлю газу. З 1 січня у нас відбір становитиме 27 млрд. кубометрів», — заявив чиновник журналістам перед початком вчорашнього засідання уряду. Оскільки контракт передбачає за такі витівки жорсткі санкції з боку «Газпрому» щодо України, журналісти вирішили уточнити цей нюанс у міністра. На що отримали вичерпну відповідь: «Ми купуватимемо газу стільки, скільки треба для нашої економіки. А якщо у наших партнерів будуть питання, вони зможуть вирішити їх цивілізованим шляхом».

Свого часу очільник «Газпрому» Олексій Міллер уже давав вичерпну відповідь: скільки би газу не купувала Україна, але платити вона має за 33 млрд. кубометрів. Відповідно до принципу «качай або плати», що міститься у контракті, який ми підписали.