Що бюджетнику добре, то селянину — криза...

12.01.2012
Що бюджетнику добре, то селянину — криза...

Прем’єр–міністр — членам уряду: «У заможнішому 2012 році ціни на продукти, шановні колеги, триматимете власноруч!». (Фото Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Кабмін підбив підсумки минулого року. На папері вийшло досить навіть привабливо. Так, ВВП зріс на 5%. «На противагу скептичним прогнозам», — показав умовного язика своїм політичним опонентам Прем’єр–міністр Микола Азаров. Країна отримала також найнижчу за останні десять років інфляцію — 4,6%. «Виважена бюджетна політика уряду і монетарна політика Національного банку», — ці два чинники — за Миколою Азаровим — нібито стали головними у приборканні процесу знецінення наших грошей. Хоча незалежні експерти називають ще й третій, відводячи йому голов­ну роль, — зниження ділової активності в Україні внаслідок економічної кризи.

 

Якщо все буде добре, дам 1900!..

Економісти, втім, порахували, що курс гривні хоч і повільно, але таки опускається. У порівнянні з 2010 роком наша валюта втратила 4,3 копійки щодо долара. Це, звичайно ж, не апокаліптичні прогнози, які стверджували, що під Новий 2012 рік ми даватимемо за долар 12 чи навіть 15 гривень, але принаймні дещо гірше, ніж планував у січні минулого року Кабмін. Якщо, нагадаємо, бюджет розраховували з показником 8 гривень за долар, то Мінфін прогнозував укріплення нацвалюти до 7,8 грн.

Ще одна підстава для Прем’єра прийти на вчорашнє засідання з гордо піднятою головою — реальна заробітна плата, за його підрахунками, зросла на 8,5%. «Це, до речі, найбільший показник серед країн СНД», — знову похвалив себе очільник уряду. Надалі, вступаючи у кризу, уряд продовжуватиме бути добрим. «Протягом року посадові оклади будуть підвищуватися 6 разів поспіль. У середньому за рік розміри посадових окладів працівників бюджетної сфери будуть підвищені на 19%. Так, у січні цього року посадовий оклад, підкреслюю, оклад, на який йдуть нарахування, вчителя вищої категорії зросте приблизно на 150 грн., у грудні підвищиться на 287 грн.», — пояснив Азаров.

Добре заживуть у новому році і лікарі–хірурги. Особливо першої кваліфікації. Вже у січні кожен такий фахівець, який рятує людські життя, зароблятиме на 157 гривень більше. Разом це становитиме цілу 1 755 гривень! А наприкінці нинішнього року і того більше — кожен такий висококласний хірург спокійно покладе до власної кишені аж 1 905 грн. «Це, треба сказати відверто, можливо лише в умовах стабільності і запланованих темпів розвитку економіки», — на всяк випадок дав «задній хід» Прем’єр Азаров. Ну, якщо темпи розвитку будуть не такими стрімкими і країна не зможе платити своїм найкращим хірургам по 250 доларів щомісяця.

Готуємося до неврожаю...

Ну а поки лікарі та інші бюджетники тішитимуться позаплановими надходженнями, аграріям порадили затягти тугіше паски. «Вперше за кілька років здешевіли крупи, овочі, фрукти, — згадуючи 2011–й, похвалив хліборобів та потішив країну Прем’єр. — Усе це стало можливим завдяки оптимальній структурі посівних площ, вдосконаленню технологій, будівництву овочесховищ, оптових ринків та іншим заходам». Але на цьому всі аграрні перемоги, мабуть, закінчилися. «Всі спостерігали осінню засуху, всі бачать, яка у цьому році без­сніжна зима і які це ризики для врожаю озимих», — м’яко натякнув на можливий неврожай Микола Азаров. Услід за аналітиками. Найцікавіше, що жодна із козирних карт Прем’єр–міністра — овочесховища, структура посівних площ, досконалі технології — на цю тенденцію чомусь не впливає.

Про глибину песимізму нашого уряду щодо справ на селі свідчить робота Міністерства економічного розвитку, яке днями завершило титанічний труд під назвою — Закон «Про внутрішню торгівлю». У ньому визначено перелік продуктів харчування, які належатимуть до соціально значущих і ціни на які регулюватимуться. Усього у списку 15 категорій, але передбачається, що перелік може бути скоригований. У бік збільшення також... Ну, якщо оптимізація посівних площ вийде на якісно новий рівень розвитку.

На думку урядовців, 15 найменувань товарів — це зовсім мало, і піднімати галас на цю тему не варто. «Це ніщо у порівнянні з тими десятками тисяч, які є в будь–якому великому супермаркеті. У товарообігу будь–якого рітейлера вони складуть мізерний відсоток. І при цьому буде виконана соціальна місія держави — забезпечення громадян товарами першої необхідності за цінами, які вони можуть платити за цей товар», — цитують ЗМІ директора департаменту розвитку торгівлі Мінекономрозвитку Ігоря Гарбарука.

 

Товари, яким наказали не дорожчати

Борошно пшеничне вищого сорту

Хліб

хлібобулочні вироби з борошна пшеничного та житнього простої рецептури

Макаронні вироби

Крупи

Рис

Яловичина, крім безкісткового м’яса

Свинина, крім безкісткового м’яса

М’ясо птиці, курятина

Ковбаса варена

Молоко коров’яче

Масло вершкове

Сир кисломолочний

Яйця курячі

Олія соняшникова

Цукор

Овочі

 

СОЦМЕРЕЖІ — В МАСИ!

Резюме для Прем’єра

Немолодий, проте прогресивний український Прем’єр–міністр продовжує активно освоювати соціальні мережі. У галузі «Фейсбука» Микола Янович Азаров отримав уже навіть перші вагомі успіхи. Так, на якийсь його пост про дефіцит кадрів у держслужбі наш очільник уряду отримав сотні відповідей. Читати їх змусили працівників апарату Кабміну. «На пошту Прем’єр–міністра прийшло кілька сотень листів, але лише до кількох із них були прикріплені резюме. В основному люди писали щось, а ля: «Мене звуть Вася, мені 20 років, візьміть мене на роботу». Ясна річ, такі прохання залишилися без відповіді», — повідомила головний спеціаліст у департаменті інформації Кабінету Міністрів Світлана Прядко, наголосивши — охочим працювати під керівництвом Миколи Азарова бажано мати вищу освіту.