«Дискотека» для немовлят

05.01.2012

Сеанси музикотерапії запровадили у відділенні інтенсивного виходжування та реабілітації новонароджених обласної дитячої клінічної лікарні. Десятихвилинні музичні «пігулки» крихітні пацієнти «ковтають» тут тричі на добу: вранці, обідньої пори та перед вечірнім сном. Їхній благотворний вплив на немовлят помітний, як кажуть, неозброєним оком. Занурюючись у гармонію звуків, вони активно реагують на почуте: рухають ручками та ніжками, а потім солодко засинають. Такі «танці» вкрай необхідні малюкам передовсім для розвитку рефлексів, які у недоношених нерідко «загальмовані». Музика стає ще й своєрідним камертоном, що налаштовує наймолодших слухачів на природні біоритми, допомагає їм, образно кажучи, не відстати від життя. Зрештою, її цілющі властивості відомі здавна, тією ж музичною класикою послуговуються не тільки дитячі лікарі.

Однак у цьому випадку вони мають справу з особливими пацієнтами, де, у принципі, не може бути «середньої температури по палаті». Бо ж якщо дитина, скажімо, народилася з патологією головного мозку, їй музичні сеанси взагалі протипоказані. Окремий репертуар «замовляють» малюки з ослабленою серцево–судинною системою — для них потрібно дозувати будь–які зовнішні стимули активності й, відповідно, притоку крові до життєво важливих органів. Тож, за словами психолога відділення Катерини Мироненко, котра виконує тут роль «діджея», музика для кожної дитини добирається індивідуально. Адже фахівці працюють за унікальною програмою, розробленою викладачкою кафедри музики місцевого педагогічного університету Наталею Дячук. Остання, до речі, опікувалася «музичною освітою» деяких немовлят іще до їх народження, коли влаштовувала сеанси музикотерапії для вагітних. Згодом відгукнулася на прохання медиків підготувати подібну «дискотеку» для недоношених крихіток. З їхніх уподобань тут не роблять таємниць: зазвичай це легка інструментальна музика — без жодних «ударних» акцентів — із нотками життєствердного позитиву. Поза конкуренцією — вічні твори Моцарта. Фахівці пояснюють цей феномен «співзвучністю» частоти його музики з частотою материнського голосу. В репертуарі «дискотеки» для немовлят є й кілька колискових, але тільки тих, де домінує високий і мелодійний жіночий голос. А от какофонія звуків, яка найчастіше лине з сучасних радіоприймачів, лише дратує крихіток, занадто збуджує їх або, навпаки, робить пасивними. Саме тому мамам не рекомендують слухати модні «ефемки» поруч зі своїми дітками.

 

ДОВІДКА «УМ»

Відділення інтенсивного виходжування та реабілітації новонароджених Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні днями відзначило третю річницю своєї діяльності. За цей час тут пролікували 381 дитину, в тому числі з вагою до 1,5 кг — 89, до 1 кг — 34. На базі відділення планують створити центр корекції раннього розвитку та забезпечувати медичний супровід і психолого–педагогічну підтримку дітей віком до трьох років.