Той, що в печінках сидить

05.01.2012
Той, що в печінках сидить

3,5 відсотка українок про те, що інфіковані на гепатит, дізнаються вагітними. (Фото з сайту lifestylezer.com.)

«Ви навіть не уявляєте, скільки зараз людей хворіють на гепатити, — розповіла нещодавно мені знайома, яка працює в інфекційному відділенні однієї з черкаських лікарень. — Прийшла днями жіночка, зовсім молода, на п’ятому місяці вагітності. Де та хвороба взялася — уявлення не має, гепатит знайшли під час планового обстеження, обов’язкового для всіх вагітних…». Власне, хворобу й вважають підступною саме через те, що людина довгий час може з нею жити й не підозрювати про свою біду. Через це гепатит ще називають «лагідним убивцею» — хворому нічого не болить і він вважає себе цілком здоровим. Останніми ж роками хвороба набула таких масштабів, що фахівці серйозно забили на сполох. Про сучасний стан розповсюдження вірусних гепатитів В і С в Україні та світовий досвід подолання цих вірусів говорили в один з останніх днів минулого року на міжнародній зустрічі в Києві вітчизняні та зарубіжні медики.

 

Держава визнала проблему

«Тему вірусних гепатитів у державі почали активізувати громадські організації, зокрема ВГО «Зупинимо гепатит», — наголосив у своєму виступі директор Департаменту лікувально–профілактичної допомоги МОЗ України Микола Хобзей. — Саме з їхньої ініціативи було розроблено Концепцію, а згодом протягом серпня–вересня 2011 року — Державну цільову соціальну програму з профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року».

Як зазначають фахівці, важливою складовою протидії гепатитам є вчасна діагностика та якісне лікування. А це може бути забезпечено за умови формування реєстру хворих та повноцінного фінансування державою відповідної програми. На сьогодні лікування і діагностика здійснюються власним коштом пацієнтів. Експрес–тест на вірус гепатиту в аптеках Києва коштує близько 40 гривень. Якісний аналіз можна пройти лише у приватних лабораторіях, причому простий аналіз на виявлення антитіл у крові коштує 90—150 гривень.

«Держава визнала проблему, — зазначила Ольга Голубовська, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О. Богомольця. — Мета цільової програми: стабілізувати епідеміологічну ситуацію з розповсюдження вірусних гепатитів В і С, розпочати профілактичні заходи. Цілком реально знизити рівень захворюваності на 40%, але для цього треба розширити доступ населення до діагностики і лікування, що передбачено програмою».

Великобританія спрямувала 500 мільйонів доларів на боротьбу з гепатитами

Як з аналогічною проблемою борються у Великобританії, поділився професор охорони здоров’я суспільства Університету Глазго Девід Голдберг .

«У 70—80–х роках у Європу з Афганістану постачали героїн, тому рівень ін’єкційних наркоманів і, відповідно, хворих на гепатит С був дуже високий, — згадує пан професор. — У 90–ті громадськість виступила проти замовчування статистики хворих. Були розроблені тести на виявлення антитіл. Тестували вагітних жінок, в’язнів, пацієнтів венерологічних клінік, анонімно робили аналіз крові наркозалежних. Уряд сказав, що виділить відповідні кошти, якщо медики нададуть бізнес–кейс iз переконливими доказами загрози. Ми створили робочі групи щодо освіти, профілактики та терапії інфікованих осіб».

У 2007 році уряд Великобританії дав згоду на запуск плану дій. Після тестової діагностики офіційні показники кількості хворих зросли на 30 відсотків! Того ж року уряд Великобританії інвестував 500 мільйонів доларів у закупівлю антивірусної терапії. Ініціювали цей процес теж громадські організації.

За офіційною статистикою, яку в нашій країні відслідковують лише з 2009 року, в Україні 5 тисяч хворих на гепатит. Насправді, впевнені присутні медики, ця цифра у 800 разів вища. «Люди виявляють інфекцію на стадії цирозу або раку печінки, тому зараз збільшується кількість захворювань на хронічний гепатит, цироз і рак», — зазначив Анатолій Гураль, професор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського.

Україна належить до країн iз середньою розповсюдженістю гепатиту С. Приблизно три відсотки громадян є інфікованими. Однак, за результатами вибіркового моніторингу, інфікованість серед деяких в’язнів і наркозалежних досягає 40—60%. Серед вагітних жінок, які стають на облік у жіночій консультації і проходять тестування, 3,5% виявляються інфікованими на гепатит. Якщо не вжити необхідних заходів уже сьогодні, наголошують учасники конференції, то проб­лема набуде масштабів епідемії.

Анна ЩЕПА,
Ліна КУШНІР

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

У більшості випадків гепатит С можна вилікувати. Вартість лікування становить приблизно 120 тисяч гривень за рік. «Лікування складне, пацієнту вкрай важко його пережити, — каже Дмитро Коваль, директор всеукраїнської громадської організації «Зупинимо гепатит». — Потрібна централізована гепатологічна служба, яка буде збирати статистичні дані, аналізувати і супроводжувати пацієнта під час лікування. Водночас у нас навіть немає нормативної бази для проведення обстеження всіх верств населення».

 

МАСШТАБ

Уже зараз загальна кількість хворих на гепатити В і С у світі в 14—15 разів перевищує кількість ВІЛ–інфікованих, яка становить близько 40 мільйонів. За оцінками ВООЗ, 57% випадків цирозу печінки і 78% первинного раку печінки зумовлено вірусами гепатиту В і С.