Весь стадіон не арештуєш

05.01.2012

Вільнодумство футбольних фанатів на стадіонах, які можуть скандувати щось не те на адресу влади, не дає спокою Партії регіонів. Відтоді як на початку серпня вболівальники в Києві під час матчу «Динамо» — «Карпати» облаяли Президента Януковича, скандуючи «Спасібо житєлям Донбасса...», ця фраза стала крилатою, фірма, яка намагалася друкувати пародійні написи на замовлених футболках, закрилася, її керівник Денис Олейников — емігрував, а фанатам довелося відчути тиск правоохоронців. Цього замало — ймовірно, вирішили у Партії регіонів. Тож днями відомий українофоб Вадим Колесниченко зареєстрував у Верховній Раді законопроект №9662 «Про забезпечення громадського порядку до, під час та після проведення футбольних матчів».

Так, статтю 173 Кодексу «Про адміністративні правопорушення» пропонується доповнити частиною 4, якою передбачається покарання за «скандування ксенофобського, расистського, антисемітського, дискримінаційного характеру або демонстрацію плакатів, банерів, прапорів, штандартів, у тому числі політичного характеру та інших носіїв, що зачіпають честь і гідність офіційних осіб». Чим не реакція на скандування «Спасібо житєлям Донбасса...»? За це Колесниченко пропонує покарання у вигляді стягнення штрафу від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів або арешту на строк до 15 діб. Аналогічні штрафи й арешт пропонується за підпалювання й кидання петард та іншої піротехніки. Крім того, щоб заспокоїти бешкетників на стадіонах, «регіонал» прагне дати волю бійцям спецпідрозділів. Так, у Закон «Про особливості забезпечення громадського порядку у зв’язку з підготовкою та проведенням футбольних матчів» пропонується внести пункт, яким передбачається створення на стадіонах «приміщення для розміщення працівників підрозділів швидкого реагування, а також окреме приміщення для тимчасового тримання правопорушників на час проведення змагань».

Фанати обурені ініціативами Колесниченка. «Ми забезпечуємо атмосферу футбольних матчів. Футбол — для фанів, а не для ментів», — пишуть активні вболівальники в інтернет–форумах, соціальних мережах та блогах.

Представник «ультрас» київського «Динамо» Євген Щелкунов у коментарі «УМ» зазначив: «Заборонні норми, про які згадує депутат від «Регіонів», існують і так. Колесниченко їх просто пропонує внести в Кодекс про адмінпорушення й при цьому посилити відповідальність. Очевидно, це відбувається саме взимку, на свята, з розрахунку на те, що у футбольному чемпіонаті триває перерва і фани не можуть організовано висловити свою позицію. Але ми її висловимо.

Адже цю ініціативу можна вважати наступом на останній острів свободи в нашій країні. Футбольні фанати — це частина суспільства, і не треба їх відділяти від усього суспільства, придумуючи якісь посилені штрафи й арешти за вияв громадянської активності».

За словами Щелкунова, «Колесниченко та інші ініціатори утисків фанатів можуть порушити хиткий баланс, що існує зараз на стадіонах. Коли маятник зрушать із місця, то вони можуть отримати таку реакцію, якої зовсім не очікують. Протестна реакція буде в усіх містах, не лише в Києві. Тож шкода, що такі ініціативи з’являються напередодні Євро–2012». Кінець цитати.

Аналізуючи реакцію фанатів, цілком можна припустити, що після зимової перерви димові завіси й фаєр–шоу на стадіонах зупинятимуть чи не кожен матч, а скандування з римою на «ананаса» та інші прояви «шизи» триватимуть безперервно. Звісно, це в разі, якщо парламент підтримає законопроект Колесниченка і фанати вирішать діяти у відповідь.