Качанівський євростандарт

05.01.2012
Качанівський євростандарт

Так виглядає камера Тимошенко в Качанівці. (Фото ДПтС.)

Після того як Державна пенітенціарна служба розповсюдила фото з «камери Юлії Тимошенко у Лук’янівському СІЗО», в БЮТ заявили, що екс–Прем’єр у тих хоромах ніколи не жила, а такою комфортною камера стала вже тоді, коли пані Юлю перевели в медчастину. Мовляв, ремонт провели «заднім числом». А ось позавчора ввечері ДПтС поширила нові знімки – уже з Качанівської колонії №54 в Харкові, куди Юлію Володимирівну доправили відбувати покарання. І тепер сторона Тимошенко вже не спростовує. Умови справді хороші. На око – як готель високого класу, лише ґрати на вікнах.

«Камера, де наразі тримається Юлія Тимошенко ще з однією засудженою, має площу 37,5 метра. Камера відповідає усім європейським вимогам та нормам тримання, обладнана сучасною технікою, телевізором, мікрохвильовою піччю, холодильником. Є окреме місце для приготування їжі, ванна кімната з душовою кабіною та пральною машиною, санвузол, біде», — йдеться у повідомленні пенітенціарної служби.

У ДПтС також заявили, що 30 грудня Юлії Тимошенко було запропоновано пройти медогляд, зробити флюорографію та здати аналіз крові. Проте вона відмовилася від запропонованого обстеження, про що письмово повідомила адміністрацію установи. Наразі лідерка БЮТ отримує ліки, які надаються з медичної частини установи і були призначені згідно з рекомендаціями комісії МОЗ України.

Також тюремники повідомляють, що напередодні Нового року Юлії Тимошенко, «як виняток, було передано передачу, яка містила 104 найменування (продукти харчування та предмети першої потреби)».

Слідчий CБУ Микола Грабик, який веде «справу «ЄЕСУ», дав дозвіл захисникові екс–Прем’єра Сергію Власенку на постійне її відвідування. При цьому дочка Женя отримала право бачитися з мамою двічі на тиждень.

Через Власенка Юля передала вітання з Новим роком і Різдвом, побажання щастя і добра. «Особливо вона просила додатково привітати всіх тих людей, хто в цю складну для неї і для всієї України хвилину був поруч із нею і з тими людьми, які приходили до Лук’янівського СІЗО, і які приходили привітати її на Новий рік в Харкові, Києві, інших містах», — цитує нардепа Власенка сайт Юлії Тимошенко.

 

ОЦІНКА

Більшість українських опозиційних політиків борються не за свободу Юлії Тимошенко, а за місця у виборчих списках. Таке припущення висловив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. «Їм не потрібно рішення, а потрібний процес», — сказав Литвин в інтерв’ю «5–му каналу». Він переконаний, що частина опозиціонерів «піднімають келихи за те, що вони позбулися ключового конкурента».