ШАХОВА МОЗАЇКА

05.01.2012

Рейтинги

У січневому рейтингу ФІДЕ найсильніший український гросмейстер Василь Іванчук посідає восьме місце, опустившись на дві сходинки в порівнянні з листом двомісячної давнини. А от екс–чемпіон світу Руслан Пономарьов піднявся з 25–ї позиції на 23–тю. Загалом у першій сотні — дев’ятеро наших співвітчизників. Вони посідають такі місця: Олександр Моїсеєнко — 35, Захар Єфименко — 47, Андрій Волокітін — 48, Павло Ельянов — 57, Олександр Арещенко — 62, Юрій Криворучко — 80, Антон Коробов — 89.

На чолі тримається норвежець Магнус Карлсен, за ним — вірменин Левон Аронян і Володимир Крамник із Росії. А чемпіон світу індієць Вішванатан Ананд — лише четвертий. Колишній наш співвітчизник Сергій Карякін, який зараз представляє РФ, — сьомий.

У жіночому табелі про ранги найкраща з українських шахісток Катерина Лагно залишилася на п’ятій позиції, а в елітній сотні розташувалися ще семеро наших: Марія Музичук — 23, Ганна Ушеніна — 32, Наталя Жукова — 48, Інна Гапоненко — 54, Тетяна Василевич — 62, Наталя Здебська — 75, Тетяна Кононенко — 92.

Перший рядок посідає угорка Юдіт Полгар, за нею — чемпіонка світу з Китаю Хоу Їфань і Хампі Конеру з Індії.

У рейтингу збірних (сумарний показник десяти найсильніших гравців) українські чоловіки другі — після Росії, а жінки — четверті — після Китаю, Росії й Грузії.

Міжнародні змагання

На турнірі за участю шести гросмейстерів у Реджіо–Емілії (Італія) Василь Іванчук, маючи в активі вісім очок, ділить четверте й п’яте місця з італійцем Каруаною. У семи турах двоколового змагання львів’янин здолав Каруану та росіянина Морозевича, поступився американцеві Накамурі, а з голландцем Гірі й росіянином Вітюговим уже встиг розійтися миром та програти їм. Упевнено лідирує Накамура, в якого 15 балів.

* * *

Руслан Пономарьов дійшов до півфіналу турніру в Сан–Себастьяні (Іспанія), в якому бере участь 91 шахіст. Виявляють найкращого у матчах на вибування за оригінальною системою, граючи одночасно один з одним дві партії. Киянин стартував із другого раунду й почергово переграв французів Брюнне й Феллера, іспанця Франко, а у чвертьфіналі — ще одного нашого співвітчизника, львів’янина Андрія Волокітіна.