НОВИНИ ПЛЮС

27.12.2011

Україна опустилася в рейтингу демократії

У щорічному рейтингу демократичних країн від британського журналу «Економіст» Україна опустилася на 79–те місце із 67–го, яке посідала торік (загалом у рейтингу 167 держав). Якщо в 2010 році Україну назвали країною з «проблемною демократією» (є проблеми з верховенством права, але в інших сферах дотримуються права і свободи), то в нинішньому — з «гібридною демократією» (вибори — під контролем влади, свободи враховуються частково).

Росія також опустилася в цьому рейтингу — із 107–го місця на 117–те. На думку аналітиків, замість «гібридної демократії» тепер там авторитарний режим.

Замикають рейтинг найменш демократичних країн М’янма, Узбекистан, Туркменістан, Чад і КНДР.

Абсолютною вважають демократію в Норвегії, Ісландії, Данії, Швеції, Новій Зеландії, Австралії та Чехії.

Королевська очолила партію

Народний депутат України від фракції «БЮТ–Батьківщина», підприємець Наталія Королевська очолила Українську соціал–демократичну партію. Відповідне рішення одностайно ухвалили делегати VIII з’їзду УСДП, що відбувся у п’ятницю в Києві.

УСДП — одна з трьох твірних партій Блоку Юлії Тимошенко. Досі її очолював Євген Корнійчук, колишній перший заступник міністра юстиції і зять екс–Голови Верховного Суду Василя Онопенка. Однак Корнійчук пішов із політики, відбувши певний термін у СІЗО. «Ми чітко заявляємо, що не робимо того, що може нашкодити Блоку Тимошенко. Ми будемо діяти в ключі тієї політичної сили, складовою частиною якої є, будемо посилювати її. Наше завдання — на виборах 2012 року набрати більшість голосів у парламенті та звільнити Юлію Тимошенко», — сказав перший заступник голови УСДП, нардеп–БЮТівець Євген Суслов.

«Свобода» йде третьою колоною

У суботу в Києві відбувся другий етап ХХІІІ з’їзду Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Ухвалено зміни та доповнення до програми й статуту партії, визначено стратегію роботи на 2012 рік. Партійці підтримали обговорену в Комітеті опору диктатурі тактику походу на вибори трьома ідеологічними колонами: соціал–демократичною «Батьківщиною», ліберальним «Фронтом змін» та націоналістичною «Свободою».

Делегати з’їзду «Свободи» проголосували за зняття з посади голови донецької міської організації партії Артура Шевцова, який в інтерв’ю сайту «Остров» нещодавно визнав «певну подібність українських націоналістів із німецькими націонал–соціалістами». «Як можна говорити таку маячню?! — обурився голова «Свободи» Олег Тягнибок. — Існує позиція партії: Гітлер і Сталін — одне й те саме. Різниця між націонал–соціалізмом і соціал–націоналізмом величезна! Бодай тому що то є соціалізм, а то — націоналізм! Сказане свідчить або про свідому провокацію, або про нерозуміння людиною партійної ідеології».

Мельниченка переслідують законно

Печерський районний суд Києва відмовився визнати незаконним порушення Генеральною прокуратурою кримінальної справи проти екс–майора держохорони Миколи Мельниченка.

Нагадаємо, зараз призвідник «касетного скандалу» 2000 року ховається від слідства в Ізраїлі.

Ахметов — нев’їзний до США?

Рінат Ахметов кілька років не може отримати візу Сполучених Штатів Америки. Про це пише газета Kyiv Post з посиланням на свої джерела. За інформацією видання, попри те, що найбагатший український олігарх володіє у США активами більш ніж на $1 млрд. і придбав там за $1,4 млрд. вугільну компанію United Coal, він «не отримує ні позитивної, ні негативної відповіді з посольства США». Джерела Kyiv Post припускають, що причина цієї ситуації — в минулому Ахметова.

Відділ кадрів

Президент Віктор Янукович своїм указом призначив Миколу Ковальчука головою Державної міграційної служби України.