Заряд, принесений росіянами

27.12.2011
Заряд, принесений росіянами

Після появи в «Моторі-ЗНТУ» російського легіону «студентська» команда (у смугастій формі) в дербі із «ЗТР» уже не виглядає хлопчиками для биття. (Фото з сайту Української гандбольної ліги.)

На старті попереднього сезону головний тренер полтавського «Динамо» Андрій Портной у розмові з кореспондентом «УМ» заявляв, що його колектив готовий скинути із трону багаторічного чемпіона — «ЗТР». Полтавцям не вдалося реалізувати той амбіційний план — за підсумками сезону 2010/11 динамівці фінішували другими, відставши від «Запоріжтрансформатора» на шість очок. Водночас половина нинішнього чемпіонату України пройшла вже під диктовку Полтави. Команда Портного виграла всі 14 матчів перших двох кіл і пішла на зимові канікули, маючи шестиочковий гандикап над найближчим переслідувачем. «Колектив заряджений на перше місце», — так пояснив «УМ» причини потужної гри наставник «Динамо». — Завдяки увазі й підтримці керівництва клубу нам вдалося добре підготуватися до сезону. Влітку ми провели два міжнародні турніри в Польщі та Білорусі. Вдало розроблена стратегія дозволила нам підійти на піку форми до зустрічі з головними конкурентами за «золото».

Власне, сезон­2011/12 чи не вперше приніс гандбольним уболівальникам справжню чемпіонську інтригу. Нагадаємо, що в попередні роки «ЗТР» мав беззаперечну перевагу над опонентами, і зазвичай золоті нагороди діставалися «трансформаторникам» достроково. Однак тепер боротьбу за чемпіонство ведуть одразу чотири клуби, і «ЗТР» у компанії «Динамо», «Портовика» та «Мотора­ЗНТУ» наразі пасе задніх.

Інтрига народилася не так через слабкість «Запоріжтрансформатора», як через силу суперників, у яких з’явилися потужні спонсори. «У «Мотора» та «Динамо» серйозні склади. Туди прийшли російські гандболісти, що дозволило цим клубам підрівнятися із «ЗТР», — розповідає про зміни в українській першості «УМ» Олег Сич, керманич «Портовика» з Южного. — Тоді як наше завдання на сезон — призова трійка. Южненська молодь ще не готова до боротьби за чемпіонство».

Полтавське «Динамо» взяв під своє крило місцевий бізнесмен Іван Матієшин. А на допомогу запорізькому «Мотору­ЗНТУ» прийшов голова правління заводу «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв. Він покликав у команду російського тренера Миколу Чигарьова, відомого по роботі з титулованими «Чеховськими ведмедями» із Підмосков’я.

Проблеми із захистом чемпіонського титулу змусили керівників «ЗТР» і собі змінити тренерський штаб. Після провального поєдинку з луганським «Буревісником» написав заяву про відставку Олександр Рєзанов. Відтак надалі реноме 14­разового чемпіона України підтримуватимуть В’ячеслав Дідушенко та Олександр Шипенко.

«Нічого неможливого немає. Кожна з команд лідируючої четвірки ще проведе між собою по два матчі. Упевнений, що жодна не пройде свій шлях без втрат. Загалом же доля чемпіонства визначиться в останніх двох турах. Адже саме тоді гратимуть між собою головні претенденти на «золото», — так прокоментував «УМ» турнірну ситуацію другий тренер «ЗТР» Шипенко.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки. 13­й тур. «Шахтар» — «Динамо» — 29:33, «Портовик» — «ЗТР» — 26:33, «Мотор­ЗНТУ» — «Політехнік» — 40:18, «Будівельник» — «Буревісник» — 30:22.

Турнірне становище: «Динамо» — 28 (14), «Портовик» — 22 (15), «Мотор­ЗНТУ» — 20, «ЗТР» — 16, «Буревісник» — 9, «Будівельник» — 6, «Політехнік» — 6, «Шахтар» — 3.

* * *

Жінки. Другий етап. 3­й тур. «Галичанка» — «Спарта» — 30:31, 30:23; «Податковий ун­т» — «Карпати» — 30:26, 23:24; «Дніпрянка» — «Спартак» — 23:25, 31:26.

Турнірне становище після 11 матчів: «Карпати» — 20, «Под. ун­т» — 12 (9), «Спартак» — 12, «Спарта» — 8, «Дніпрянка» — 6 (9), «Галичанка» — 4.