«Я вам не заздрю!»

22.12.2011
«Я вам не заздрю!»

Віктор Янукович на третій за два роки прес–конференції. (Фото Рейтер.)

За півтора тижні до Нового року Президент вирішив підбити підсумки річної діяльності. Велику прес–конференцію Віктор Янукович дав лише втретє за час свого правління. Однією з інтриг зустрічі з пресою було те, чи отримають право поставити запитання Віктору Федоровичу найбільш критично налаштовані журналісти. І чи вони самі визначатимуть свою черговість, чи слово надаватиме прес–секретарка В.Я. Дарка Чепак (так було минулого разу).

Загалом, прес–конференція була побудована таким чином, що половину запитань ставили регіональні журналісти, а іншу половину — загальнонаціональні ЗМІ. Адміністрація Президента добряче по­працювала над фільтруванням та відбором частини запитань. З областей надходила інформація, начебто державні адміністрації вимагали від журналістів погоджувати свої запитання. На Банковій, звісно ж, удали, що вперше про це чують. У підсумку, на заготовлені питання Янукович відповідав охоче, а незручні — намагався ігнорувати.

 

Програма українська — вода англійська

Так, з–поміж іншого Президентові довелося відповідати на питання про те, як захищають Чорне та Азовське моря; як влада ставиться до того, що в державі почастішали випадки отруєння дітей; як працює програма «Питна вода»...

До речі, відповідаючи на питання про забезпечення українців якісною «аш два о», Віктор Янукович попивав воду іноземного виробництва — англійську Harrogate. Журналісти спершу вжахнулися: у Росії ця вода продається по 300 гривень! Відповідну «бомбу» розмістили в інтернеті. Та виявилося, що вказана ціна — не за пляшечку об’ємом 0,33 літра, а за ящик. Але неприємний осад усе ж залишився. У владі проявляється тенденція: спочатку Прем’єр–міністр відмовився від сосисок та ковбас вітчизняного виробництва, тепер Президент віддав перевагу британській воді, хоча на столі перед ним стояла «Моршинська»... Можливо, якби наша влада харчувалася тим самим, що й сердешні діти зі згаданого вище питання, то й якість продуктів була б ліпшою?

«А решту додумайте»

На прес–конференції пролунали й запитання, котрі можна вважати найбільш неприємними для Президента — про «Межигір’я» та «справу Тимошенко».

Київський журналіст Мустафа Найєм спитав у Віктора Федоровича, як він пояснить тенденцію: українська економіка перебуває у кризі, людей примушують затягувати паски — а при цьому Президентові вдається розбудовувати «Межигір’я», орендувати вертоліт тощо? Чому така невідповідність? Гарант у відповідь... розсміявся. «Я вам скажу: те, що ви так бурхливо розвиваєте, мене це абсолютно мало цікавить, і скажу, через яку причину... Тому що я дуже мало маю часу, знаєте, для насолоди. Дуже мало», — сказав Янукович. Він поскаржився, що в ніч перед прес–конференцією спав лише три години, тому не розуміє репліку про «солодке життя».

«Я вам хочу сказати, що я вам не заздрю, — сказав Янукович журналістові, після чого зробив аж 13–секундну паузу. — Ми з вами добре одне одного знаємо і розуміємо. А решта — додумайте самі».

Після прес–конференції журналісти таки взялися додумувати: то була погроза чи невдалий жарт?..

Що ж до Юлії Тимошенко, то Віктор Янукович зізнався, що він не проти, аби Тимошенко була звільнена «при певних умовах, які передбачені українськими законами». «Більше того, я хотів би, щоб ця справа якомога скоріше була завершена. Я зацікавлений більше, ніж хто інший», — запевняв Президент. При цьому Янукович знову став бідкатися: мовляв, він не може втручатися в діяльність судів, слідчих і прокурорів. Бо «це також буде злочин».

Віктор Федорович кілька разів наголошував на нюансі, що стосується законодавства. «Якщо буде прийнятий в парламенті закон і в парламенті буде знайдений консенсус, і буде питання до Президента підписувати цей закон чи не підписувати, — тоді ви поставите мені питання», — запевнив Янукович.

Відповідаючи на запитання, чи вважає він винною Юлію Тимошенко і чи розглядає він варіант амністії, Янукович сказав: «Я ніколи вам не побажаю підміняти слідчих і прокурорів. Я знаю, що це таке. Я ніколи не робив так... Немає людей без гріха. Не–ма–є! Але повинен працювати принцип презумпції невинуватості і незворотності покарання».

Прес–конференція тривала дві години. Питання про Тимошенко було останнім. Було видно, що виходити на публіку і говорити щиро Президентові не хотілося.