Заплати і йди на волю

21.12.2011
Заплати і йди на волю

Слідчі ізолятори завдяки декриміналізації господарчих злочинів залишать тисячі підприємців. (Фото автора.)

«Нарешті це сталося!», «Тепер мої директори вийдуть на волю!» — такі доволі ейфоричні коментарі практикуючих адвокатів можна побачити на юридичних форумах в iнтернеті, після того як минулого тижня Президент Янукович підписав закон про гуманізацію відповідальності за правопорушення у сфері господарчої діяльності. Оприлюднений на сайті глави держави закон за №4025­VI ще не набув чинності. У перехідних положеннях вказано, що станеться це через місяць iз дня його опублікування. Адже саме за цей час Кабмін має розробити та затвердити порядок внесення коштів як застави на спеціальний рахунок, привести свої нормативно­правові акти у відповідність до цього закону тощо. Сайт Верховної Ради конкретизує, що закон про гуманізацію набуде чинності вже 17 січня 2012 року. Тож час є і в юристів, які вже розробляють плани звільнення своїх грошовитих клієнтів.

 

Після штрафу спи спокійно

Нагадаємо, що закон за №4025­VI Верховна Рада ухвалювала «в муках». Адже більшість не підтримала поправку опозиції, що передбачала декриміналізацію ще й ст. 365 КК, за якою екс­Прем’єра Юлію Тимошенко засуджено до семи років позбавлення волі. «УМ» вирішила розглянути ухвалені зміни саме з юридичної, а не з політичної точки зору. Звісно, кожна запроваджена законом норма ще потребує детального вивчення, а найголовніше — практики застосування. Адже слідчі та судді, з одного боку, та адвокати й їхні підзахисні — з іншого, можуть по­різному читати новий закон.

Головне ж в іншому: скасовують кримінальну відповідальність за ті діяння, які втратили ознаки суспільної небезпеки (зайняття забороненими видами господарської діяльності, ухилення від повернення виручки в іноземній валюті, незаконне відкриття за межами України валютних рахунків, фіктивне банкрутство чи контрабанда тощо). При цьому гуманізація передбачає санкції у вигляді штрафу, а не строку на «зоні» за фіктивне підприємництво, ухилення від сплати податків, доведення до банкрутства, шахрайство з фінансовими ресурсами тощо. Максимальна межа штрафу — 850 тисяч гривень. І лише якщо штраф не сплачено в установлений термін (розстрочка можлива до півроку), винний може опинитися за ґратами.

Тож одразу після завершення новорічних свят вийти на волю мають шанс тисячі підприємців у межах усієї країни. «Засуджені за економічні злочини особи можуть звільнитися з місць позбавлення волі, сплативши штраф, — каже радник Президента з питань судоустрою Андрій Портнов. — Ті, хто сьогодні перебуває під слідством за цими статтями і міра запобіжного заходу в них — утримання під вартою, вони також можуть сплатити заставу і вийти на волю».

Звільнити клієнта

Адвокат Сергій Тюрін повідомив «УМ», що на «круглих столах» юристи вже обговорюють конкретні справи і розробляють плани звільнення з­під варти своїх клієнтів. «Одна з прогресивних пропозицій закону полягає в обмеженні взяття під варту керівників підприємств, — вважає Сергій Григорович. — Тому зараз бізнесу буде легше дихати. Адже у силовиків тепер значно менше підстав для того, щоб смикати підприємців. Щорічно в Україні кількість людей, яких «закривали» в СІЗО, лише зро­стала».

Партнер пана Тюріна, адвокат Світлана Трофимчук, додає, що закон однозначно допоможе зменшити корупцію в правоохоронних органах та судах. «Слідчі не зможуть самостійно приймати рішення щодо затримання підозрюваного, встановлювати розмір застави, бо це вирішуватиме суд, — зазначає пані Трофимчук. — Податкова міліція, як і представники інших контролюючих органів, не матиме можливості затримувати підозрюваного, щоб чинити тиск на нього та його бізнес, зменшиться можливість порушення «замовних справ». Так, згідно зi статистикою з фіктивного банкрутства, порушено тисячі справ, а вироків фактично немає. Бо той чи інший директор підприємства цікавий корумпованим слідчим, як людина з грошима...»

За словами юристів, вони очікують на звільнення своїх клієнтів після 17 січня 2012 року. «Щойно закон набуде чинностi, адвокати завалять суди відповідними клопотаннями, — каже Світлана Трофимчук. — Але прогнозую, що норму закону про негайне звільнення спочатку не виконуватимуть, будуть технічні порушення. Але практика покаже. Вже за рік будуть узагальнення щодо правильного розуміння закону, інформаційні роз’яснення для суддів тощо».

За словами пана Тюріна, нині чимало юридичних фірм, які ніколи не займалися кримінальною практикою, відкривають у себе цілі «кримінальні» департаменти, бо мають відгукуватися на реалії, які пропонує закон.

 

ПРЯМА МОВА

Сергій Тюрін,
співвласник адвокатського об’єднання:

«Запобіжний захід у вигляді застави раніше фактично не працював у судах, які дотримувалися своєї лінії. Тепер же норма про заставу чітко виписана: якщо переслідуваному загрожує штраф понад 51 тисячу гривень, то до нього можливе застосування тільки застави, а не підписки про невиїзд. Заставу вносять упродовж п’яти днів після рішення суду. Й лише якщо застава не внесена, можливе взяття його під варту».

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>