Валідольний відбір маленького м’яча

21.12.2011
Валідольний відбір маленького м’яча

Один із лідерів збірної Азербайджану — бразильський велетень Сержао з івано–франківського «Урагану». (Фото з сайту isport.ua.)

Попри те, що основна увага в Україні прикута до «великого» футболу, значно більших успіхів наша держава досягла в царині футзалу. «Синьо–жовта» збірна двічі ставала срібним призером чемпіонатів Європи (2001 і 2003 рр.), посідала четверте місце на чемпіонаті світу.

Після відходу того успішного покоління в нашому міні–футболі намітився спад. Але багаторічний наставник збірної Геннадій Лісенчук продовжує збирати нові кадри й давати пристойні результати. Останнє наразі досягнення — подоланий кваліфікаційний бар’єр чемпіонату світу, який відбудеться в Таїланді у листопаді 2012 року. З огляду на зростання рівня суперників, натуралізацію в європейських збірних бразильців та участь у групі «гостинних» господарів–азербайджанців, вихід до «плей–оф» справді можна занести до нашого активу.

 

До нової вершини

Учасників відбіркового раунду ЧС у Європі розбили на сім груп по чотири команди. Путівки до наступного етапу видавали двом найкращим у кожному квартеті. Серед 28 збірних значилися 12 учасників фінальної частини чемпіонату Європи, причому у п’ятій компанії зійшлися одразу троє таких: Азербайджан, Україна й Хорватія. «Група смерті» змагалися минулого уїк–енду на бакинській арені «Ідман Сараї» .

Те, що нині все менше стає «прохідних» суперників, довів перший матч українців. Наші «висіли» на воротах македонців ледь не всі 40 хвилин, але здобули скромну вольову перемогу лише під завісу двобою. Того ж дня господарі несподівано поступилися хорватам. Це допомогло нашій збірній як слід налаштуватися на наступного суперника. Тож Хорватію підопічні Лісенчука декласували, дозволивши їй «розмочити» рахунок на передостанній хвилині — 4:1.

Гра з калькулятором

З урахуванням результатів інших матчів, в останній ігровий день збірній України для виходу до наступного раунду потрібно було не програти азербайджанцям із різницею більш як два м’ячі. Зате господарям, за яких грають аж четверо натуралізованих бразильців, саме з таким балансом потрібно було перемагати, аби відкинути на третю позицію хорватів. Якби кавказька збірна здолала б наших «+3» , то саме вона посіла б перше місце в групі.

У завершальному двобої турніру за присутності 2500 уболівальників на трибунах українці спершу повели в рахунку, потім двічі пропустили, але відігралися — 2:2. Незабаром збірна Азербайджану забила два м’ячі з інтервалом 39 секунд. Причому третій гол — на рахунку 110–кілограмованого велетня Сержао — того самого «чарівника м’яча», який грає за івано–франківський «Ураган» і привів прикарпатців до звання чемпіонів України 2010/11.

З одного боку, за рахунку 2:4 ситуація загострилася, адже наступний пропущений м’яч міг коштувати нашим путівки до «плей–оф» . З іншого боку, господарі не прагнули розкриватися, аби не нарватися на контратаку. Тож суперники класично утримали «синицю в руках» і дограли зустріч без форсування подій.

Оскільки три команди в групі набрали по шість очок, місця розподіляли за різницею забитих і пропущених м’ячів у дуелях між ними. В України вийшло 6–5, у Азербайджану — 5–5, а в Хорватії — 4–5. Тож балканці виявилися третіми зайвими. Наша команда, хоча й не без псування нервів, але зробила подарунок на 64–й день народження тренерові.

«Ми виконали своє завдання, посівши перше місце. Тим паче що нам бракувало трьох провідних гравців» , — підсумував згодом іменинник Лісенчук.

Жеребкування пар «плей–оф» чемпіонату світу відбудеться 11 лютого, а самі матчі останнього відбору — наприкінці березня — на початку квітня.

 

ТАБЛО

Відбірковий турнір чемпіонату світу–2012. Основний етап. Група 5 (Азербайджан)

1–й тур. Україна — Македонія — 2:1 (Овсянников, 27; Кордоба, 35 — Міцевськи, 5), Азербайджан — Хорватія — 1:3.

2–й тур. Україна — Хорватія — 4:1 (Чепорнюк, 3; Павленко, 19; Овсянников, 27, 32 — Бабич, 39), Азербайджан — Македонія — 7:1.

3–й тур. Азербайджан — Україна — 4:2 (Феліпе, 14; Фараджзаде, 26; Сержао, 34; Борисов, 35 — Рогачов, 12; Романов, 28), Хорватія — Македонія — 4:1.

Підсумкове становище: Україна, Азербайджан, Хорватія — 6, Македонія — 0.