Діамант, який справив магічне враження

21.12.2011
Діамант, який справив магічне враження

Як вигравати тендер на Євро, Олександру Волкову, напевно, розповів президент ФФУ Григорій Суркіс. (Фото з архіву УНІАН.)

Коли в березні президент Федерації баскетболу України Олександр Волков разом зі своїм другом, генеральним секретарем ФІБА–Європа Наром Заноліном оголошував, що Україна починає боротьбу за право проведення Євробаскету–2015, подумалось: із таким лобі маємо непогані шанси на успіх. Але кінцевий результат виборів господаря чемпіонату Європи 2015 року серед чоловіків став справжньою сенсацією. Адже право прийняти престижне баскетбольне Євро, яке стане також ареною боротьби за олімпійські ліцензії 2016 року, дісталося Україні практично без боротьби.

«Насправді це лише зовні здається, що перемога нам дісталася легко. Просто наші суперники, обравши формулу «чотири країни–господарки», виявилися не готовими до боротьби, яку ми їм нав’язали, — розповів Олександр Волков позавчора на прес–конференції в Києві. — У їхніх діях не було ні єдності, ні координації».

При цьому Волков визнає, що Німеччина, Італія, Хорватія та Франція мають високий авторитет у баскетбольному світі, хороші арени та інфраструктуру. Вони «сподівалися на автоматичну перемогу в конкурсі». Президент ФБУ каже, що для нього став несподіванкою хід опонентів, які за три дні до вирішального голосування в Мюнхені відкликали заявку, мотивувавши свою рішення непрозорістю в роботі ФІБА–Європа. «Для мене це був великий сюрприз. Причини їхньої відмови — надумані, оскільки правила гри були однаковими для всіх і відомими заздалегідь, — каже політик–баскетболіст. — Очевидно, побачивши напередодні голосування настрій ради ФІБА–Європа вони зрозуміли, що не виграють. Тож вирішили, що буде краще зійти з дистанції, ніж програти в прямому голосуванні». За словами Волкова, президент німецької федерації вже вибачився перед керівництвом ФІБА–Європа за те, що дозволив собі безпідставні звинувачення на її адресу.

Хай там як, але українці з усією відповідальністю поставилися до презентації своєї заявки. Численну делегацію, до складу якої входили зокрема відомий американський тренер збірної України Майк Фрателло та колишній гравець «Лос–Анджелес лейкерз» Станіслав Ведмеденко, очолював президент НОК Сергій Бубка. Як відзначив президент ФБУ Олександр Волков, Бубка — це «наш діамант», який справляє магічне враження на всіх спортивних функціонерів, а його присутність гарантує половину успіху. Водночас головний козир – це власне саме презентація країни–господарки, побачивши яку, за словами Волкова, частина членів ФІБА–Європа, плакали. Хоча, як виявилося, презентація — це лише «передвиборний план», і він з часом може бути змінений. «Головна вимога ФІБА–Європа — неодмінне включення до заявки чотирьох міст, де наступного року проходитимуть матчі футбольного Євро. Тоді як на дві інші позиції може претендувати будь–яке місто України, де за наступні три з половиною роки з’явиться необхідна інфраструктура», — каже Волков.

На сьогодні не існує й чіткого бачення місця проведення фінального матчу Євробаскету–2015. «Якщо в Донецьку, Харкові чи Дніпропетровську приватний інвестор побудує чудову 20–тисячну арену — хіба ми не вмовимо європейське керівництво провести фінал саме там?» — каже керманич українського баскетболу, припускаючи, що фінал може пройти не в Києві, як прописувалося в презентації, а, скажімо, в Донецьку, де незабаром ХК «Донбас» почне спорудження сучасної спортивної арени.

Від слів до діла Олександр Волков планує перейти в січні, коли буде розроблений поетапний план підготовки. «Ми постараємося максимально ефективно використати позитивний досвід організації футбольного Євро–2012. Попри те, що баскетбольна інфраструктура коштуватиме значно дешевше за футбольну, ми розраховуємо мінімально використовувати державні кошти», — заявив відомий у минулому баскетболіст, а нині депутат від Партії регіонів.

Керувати організацією Євробаскету–2015 планують доручити Маркіянові Лубківському — директору оргкомітету футбольного Євро–2012 в Україні, який свого часу закінчив львівську баскетбольну школу.