Закордон нам допоміг грантом

20.12.2011

Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією все–таки виділить Україні чималі кошти на протидію ВІЛ–СНІДу. Правління фонду ухвалило рішення задовольнити в повному обсязі заявку України на ці кошти, подану ще в серпні 2010 року. Упродовж цього часу медики, чиновники, пацієнти, які потребують лікування, представники громадських організацій, що відстоюють права ВІЛ–позитивних людей, непокоїлися: а ну ж бо фонд відмовить? Без гранту держава не змогла б самотужки забезпечити ліками всіх пацієнтів із ВІЛ, яким треба постійно вживати медикаменти. А отже, тисячі українців опинилися б у дуже скрутному становищі.

Розуміючи, що від отримання гранту залежить доля багатьох людей, урядовці об’єднали зусилля з громадськими організаціями. І разом робили все можливе, аби переконати закордонних донорів: їхні кошти у нас не змарнують, адже наявні програми протидії ВІЛ–СНІДу діють ефективно. А без матеріальної підтримки кількість ВІЛ–інфікованих українців почне стрімко зростати. Численні зустрічі й перемовини дали позитивний результат — грант виділили.

Як розповіли «УМ» у відділі зв’язків із громадськістю ВБО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть із ВІЛ», 15 грудня підписано угоду з Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією про надання фінансування на програми протидії епідемії ВІЛ/СНІДу. Загальна сума гранту для України становить 301,7 мільйона доларів. Ці кошти держава отримає в період від 2012 до 2016 року. Але наразі гарантованим фінансуванням є сума у 86 мільйонів доларів, розрахована на перші два роки проекту. Саме на цю суму вже підписано грантову угоду, і невдовзі почнеться освоєння коштів. За даними Міністерства охорони здоров’я, основними реципієнтами гранту визначено три українські організації: Український центр профілактики і боротьби зі СНІДом МОЗ, МБФ «Міжнародний альянс із ВІЛ/СНІД в Україні» та Всеукраїнську благодійну організацію «Всеукраїнська мережа ЛЖВ». Саме вони разом із відповідними міністерствами, лабораторіями, обласними центрами СНІДУ тощо виконуватимуть величезний перелік завдань, пов’язаних із закупівлею життєво необхідних медикаментів для ВІЛ–позитивних пацієнтів, діагностику, профілактику ВІЛ, надання комплексних послуг для дітей та молоді, уразливих до ВІЛ, комплексних послуг для ув’язнених тощо.

Доступ до антиретровірусної терапії в рамках реалізації гранту отримають понад 26 тисяч ВІЛ–позитивних пацієнтів. Послугами догляду та підтримки буде охоплено близько 76 тисяч людей, які живуть із ВІЛ. Доступ до послуг із консультування та тестування отримають 75 тисяч ув’язнених. Як розповіли «УМ» у Міністерстві охорони здоров’я, грантові кошти також витратять на те, аби вплинути на поведінку людей із груп ризику щодо поширення ВІЛ, аби вони мали менший ризик інфікуватися.

Так, комплексними програмами зменшення шкоди заплановано охопити 190 тисяч споживачів ін’єкційних наркотиків (близько 65% від розрахункової кількості), не менше 12,5 тисячі партнерів споживачів ін’єкційних наркотиків, 33 тисячі (або 47% від розрахункової кількості) повій обох статей, 37 тисяч чоловіків, які мають секс із представниками своєї статі (24% від оціночної кількості). Близько 8 тисяч дітей, які потрапили у складні життєві обставини, отримають допомогу від дитячих центрів та мобільних соціальних бригад. Крім того, кошти витратять на широкі профілактичні заходи: консультування, тестування на ВІЛ, діагностику та лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом, замісну підтримувальну терапію для наркозалежних.

Медики сподіваються, що в комплексі все це допоможе стабілізувати темпи поширення ВІЛ–інфекції серед населення України, зменшити захворюваність на ВІЛ–СНІД та смертність від СНІДу.

 

ЦИФРИ

Із 1987 року, станом на 1 листопада 2011 року, в Україні зареєстровано 198 817 випадків ВІЛ–інфекції серед громадян. Найбільше ВІЛ–інфікованих осіб — у віковій групі 25—49 років (64%).

 

ВАЖЛИВО!

Як повідомив заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Толстанов, успішне завершення державних закупівель у 2011 році та закупівля антиретровірусних препаратів за кошти Глобального фонду дасть можливість наступного року охопити антиретровірусною терапією додатково 13,7 тисячі нових пацієнтів.

На сьогодні понад 9 тисяч осіб потребують, але не отримують антиретровірусну терапію. Але обсяг фінансування, запланований для забезпечення АРТ на 2012 рік (232 мільйони гривень) з урахуванням коштів гранту Глобального фонду дозволить забезпечити доступ до лікування для 100% хворих, які цього потребують.