Краса, що лікує

20.12.2011

Американські солдати, що воювали в Іраку, відтепер зможуть лікуватися в унікальній клініці, яка поки що не має аналогів у світі. Перший госпіталь флоротерапії відкрився в Монтгомері (штат Алабама, США). Пацієнтів тут не лікують традиційними таблетками, уколами, крапельницями тощо. Натомість їх буквально купають у свіжих трояндах, фіалках, орхідеях, півоніях, вирощених у розташованому поряд величезному квітковому господарстві. І, що найцікавіше, у багатьох випадках цей несподіваний метод терапії дає набагато кращі результати, ніж традиційні схеми лікування таких пацієнтів.

 

Рак «задихнувся» у трояндах

Про те, що трави, квіти, плоди, корінці та листя різних рослин можуть зцілювати, людство знало ще з давніх–давен. У багатьох диких племенах хворого осипали різнотрав’ям, плели вінок на голову, обкурювали димом із підпалених сухих квітів. Із часом люди навчилися видобувати з рослин концентровані речовини, що мають лікувальний ефект, а згодом аналогічні компоненти почали отримувати штучним, хімічним шляхом. Таблетка з чітким дозуванням, інструкцією до вживання та розписаним курсом лікування — зручна і конкретна річ, яка практично повністю витіснила з лікарської справи живі рослини. Утім при виготовленні пігулок та порошків, екстрактів і витяжок втрачається важливий, невловимий і неповторний момент, притаманний живим рослинам. На цьому наголошують медики з госпіталю флоротерапії, повідомляє «Медпортал».

Фахівці застосували розробки бактеріолога Едварда Баха — науковця, який першим помітив, що свіжозрізані квіти можуть рятувати від ран, інфекцій і навіть повертати шизофреніків до нормального життя. У 30–річному віці в дослідника виявили рак, і Бах вирішив: оскільки жити залишилося зовсім недовго, треба провести відведений час так, як хочеться. Він обожнював червоні троянди, тож увесь час проводив у саду, вдихаючи аромат квітів. А через кілька місяців пухлина раптом почала зменшуватися, аж поки зовсім не зникла! Проаналізувавши події, вчений зрозумів: його чудесне зцілення — заслуга квітів. Щоб переконатися у слушності своєї версії, Едвард почав носити троянди (правда, білі) в місцеву лікарню співачці Елен Кроу, що потрапила в автокатастрофу, і хлопцю з гангреною. Елен квіти не допомогли. А ось хлопець видужав без операції.

Захопившись ідеєю флоротерапії, Бах, тепер уже за допомогою фізиків, став скрупульозно вивчати процес росту квітів на прикладі жовтої хризантеми і фіолетових айстр. Уже невдовзі стало зрозуміло, що квіти «працюють» за принципом батарей. Поки ростуть, накопичують енергію, а якщо зірвати бутон, то починають її віддавати, причому з надлишком. Для кожного захворювання підходить «своя» квітка, з неповторним ароматом, енергетикою. Наприклад, якщо в кімнаті хворого на грип залишити бузок, людина одужає швидше. А при кору, вітрянці, скарлатині незамінна черемха. Єдиний недолік такого лікування полягає в тому, що воно не підходить людям з алергією на пилок рослин.

Гладіолуси врятували нирку

У незвичайному госпіталі майже половина солдатів має діагноз «іракський синдром». Страхи, безсоння, проблеми в статевій сфері — гіркий спадок війни. Неймовірно, але факт: найкраще таким пацієнтам допомагають білі квіти зі слабким запахом. Ці рослини виліковують від багатьох психічних захворювань, оскільки стабілізують, «охолоджують» нервову систему. А червоні квіти зі слабким запахом підходять для лікування гіпертонії, оскільки чудово знижують тиск. Червоними букетами також лікують печінку, шлунок і систему кровотворення. А жовті і фіолетові із сильним запахом — панацея від ран, опіків, інфекції. У цих квітах особливо багато фітонцидів.

Працівники госпіталю флоротерапії пригадують історію одного пацієнта, який був серйозно контужений. У хлопця відмовила нирка, і звичайне лікування не давало жодного результату. Тоді до палати солдата почали приносили свіжозрізані букети червоних гладіолусів. Він повинен був дивитися на квіти, нюхати, неодмінно брати їх у руки — тричі на день по одній годині. І через місяць нирка запрацювала!

 

ДО РЕЧІ

Солдат, який повернувся з війни, не надто добре вписується в мирне життя. У «квітковому» американському шпиталі з такими працюють флоропсихологи. Для постановки діагнозу пацієнта просять просто зібрати букет із різних квітів. Якщо він «різношерстий» — у людини психічні проблеми. Якщо букет повністю складається з квітів теплої гами — значить, нервова система на межі. А от квіти холодної гами збирають, як правило, люди з міцними нервами.