НОВИНИ ПЛЮС

20.12.2011

Справа Тимошенко

Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду скаргу екс–Прем’єра Юлії Тимошенко про порушення норм Європейської конвенції з прав людини під час притягнення її до кримінальної відповідальності. Про це повідомила агенція «Інтерфакс–Україна» з посиланням на поінформоване джерело в Україні. Справу Тимошенко позначено як пріоритетну.

* * *

Юлія Тимошенко у спеціальному листі, написаному із СІЗО, висловила обурення тим, що влада ініціювала проведення відеозйомки в її палаті у медчастині ізолятора. «Вони скористалися тим, що я прикута хворобою до ліжка та не можу ухилятися й уникати прямої відеозйомки. Це виглядало майже як розстріл», — зазначила Тимошенко в листі, що був оприлюднений її адвокатом Сергієм Власенком.

Окрім того, Тимошенко виступила з вимогою спростувати інформацію про те, що до переведення в медичну частину СІЗО вона утримувалась у фешенебельній камері. За її словами, камеру №242 відремонтували вже після того, як вона злягла із хворобою до медчастини. «В камері 242 ми знаходилися втрьох у 15 квадратних метрах з вікном без скла, без гарячої, а часом і без холодної води, з бетонною підлогою, полками та табуретками з необроблених дошок та з «парашею» за перегородкою», — обурилася Тимошенко. Вона закликала адміністрацію СІЗО не переводити її у відремонтовану камеру, додавши, щоб цю комірку притримали для Віктора Януковича.

Тим часом Генеральна прокуратура заявила про намір розслідувати, яким чином у інтернет потрапило скандальне відео.

* * *

Донька Юлії Тимошенко Євгенія Карр за необхідності готова очолити список ВО «Батьківщина» на парламентських виборах. «Головним пріоритетом для мене є звільнення матері з в’язниці, бо вона — лідер, чия популярність після вироку стала більшою, ніж раніше. Якщо ж буде потрібно, і мати мене про це попросить, я буду балотуватись на виборах замість неї», — сказала Євгенія в інтерв’ю австрійському виданню Die Krone.

Бюджет–2012

Верховна Рада розгляне проект бюджету на 2012 рік у п’ятницю. Також стало відомо, що Кабінет Міністрів заклав у бюджет на наступний рік ціну на російський газ у 416 доларів за тисячу кубометрів. Про це сказав на прес–конференції голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

«Ми сподіваємося, що Російська Федерація визначиться з прийнятною ринковою ціною для нас. Якщо це відбудеться, то це буде один бюджет, якщо не відбудеться — то інший», — цитує Єфремова агенція УНІАН. Інший варіант, на думку Єфремова, — «це коливання у розмірі 220—250 доларів». Очевидно, «регіонал» має на увазі варіант, обумовлений сценарієм «здачі» газотранспортної системи або вступом у Митний союз.

«Справа Кучми»

Генеральна прокуратура оскаржила рішення Печерського суду Києва про скасування постанови про порушення кримінальної справи проти екс–Президента Леоніда Кучми. Про це повідомила агенція «Ліга».

Справа Луценка

Колишній заступник міністра внутрішніх справ Олександр Фокін не вбачає нічого особливого в дорученні Юрія Луценка про виділення житла своєму водію Леоніду Приступлюку. «Це звичайна службова ситуація. Це доручення не було якимось екстраординарним», — сказав Фокін учора під час допиту в Печерському суді.

Виборче законодавство

Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи стурбований недосконалістю нового закону про вибори народних депутатів України. Про це йдеться у проекті резолюції «Функціонування демократичних інституцій в Україні», схваленому 15 грудня на засіданні комітету. Зокрема, у проекті висловлюється стурбованість збільшенням прохідного бар’єру до 5% разом із забороною партіям формувати передвиборчі блоки, що може негативно вплинути на можливості нових чи маленьких партій бути представленими у парламенті. «Асамблея стурбована, що ці положення можуть зменшити плюралізм та надалі збільшити поляризацію в новому парламенті», — зазначає прес–служба ПАРЄ. Цікаво, що українські опозиціонери, підтримавши закон про вибори народних депутатів, не пручалися ані бар’єрові, ані забороні блоків.