На противагу Морозу

20.12.2011

Минулої суботи на об’єднавчому з’їзді п’яти лівоцентристських партій — «Справедливість», «Народна влада», «Відродження села», Українська селянська демократична партія та «Всеукраїнський патріотичний союз» — виникла нова партія — «Об’єднані ліві і селяни». Головою обрали Станіслава Ніколаєнка — колишнього мініста освіти та науки часів Президента Ющенка, донедавна — лідера партії «Справедливість».

«У нашій назві є слово «селяни». Політологи його критикують, але ми є саме українські ліві — не комуністи і не партія Вітренко. Наша мета — справедлива і багата Україна, — пояснив назву партії в коментарі «УМ» пан Ніколаєнко. — Сьогодні українське село перебуває в найпринизливішому стані серед всіх категорій населення. Відродити його — це буде перший крок до зміцнення економічної могутності України. У нашій програмі ми пишемо: «Закінчили Євро–2012 — давайте зробимо «Українське село–2017» і вкладемо туди стільки, скільки вклали в Євро за п’ять років».

За словами Ніколаєнка, нова партія працюватиме для набуття членства в Соцінтерні. По суті, «Об’єднані ліві і селяни» змагатимуться за електоральну нішу СПУ Олександра Мороза. Тим більше що саме із Соцпартії свого часу вийшли і Станіслав Ніколаєнко, і Йосип Вінський, який після того встиг побувати в БЮТ.

«Колись українські соціалісти Винниченко, Грушевський, Драгоманов та інші формували уряд разом із селянами. Ставлення письменників Івана Франка і Лесі Українки до соціал–демократів було також позитивним. Ми є ліва опозиційна сила і зараз ведемо переговори про підтримку з іншими соціалістичними силами і мажоритарними кандидатами. Ми були свідомі того, що потрібно об’єднувати всі ліво–центристські сили. Але в останній момент соціалісти (Мороза) консервативного крила не пішли на об’єднання. Тому наш запал щодо об’єднання зі «старими» соціалістами дещо пригас. Знизу люди хочуть об’єднання, а зверху — бояться», — поянює Ніколаєнко.

За його словами, на осінніх виборах до парламенту нова партія планує висувати кандидатів практично в усіх мажоритарних округах, а також формуватиме список до ВР за пропорційною частиною.

По закінченні об’єднавчого з’їзду представники «Об’єднаних лівих і селян» разом із керівництвом партії — Вінським («Народна влада»), Дмитром Андрієвським (УСДП), Сергієм Ганзою («ВПС») та Дмитром Вороніним («Відродження села») — поклали квіти до пам’ятників Грушевському і Шевченку.

Анна ЩЕПА