Клуні там, Клуні тут...

20.12.2011

Голлівудська асоціація іноземної преси оголосила номінантів на здобуття 69–ї кінемато–графічної премії «Золотий глобус», яка є своєрідним «прологом» до «Оскара». Цього року фаворитом «Глобуса» вважають стрічку француза Мішеля Хазанавічуса «Артист» (The Artist). Події у фільмі розгортаються в Голлівуді наприкінці 1920–х років. Головний герой — кіноактор, чия кар’єра пішла на спад.

«Артист» претендує на «глобуси» в шести номінаціях: найкраща комедія або мюзикл, актор у комедії/мюзиклі (Жан Дюжарден), актриса другого плану в комедії/мюзиклі (Береніс Бежо), режисер, сценарій і оригінальний саундтрек.

Картина «Нащадки» (The Descendants) — драматична стрічка Александра Пейна про сімейні стосунки із Джорджем Клуні в головній ролі — претендує на п’ять «глобусів», зокрема і як найкращий фільм. Стільки ж нагород може отримати картина Тейта Тейлора «Прислуга» (The Help) про складні міжрасові стосунки в Міссісіпі у 1960–х роках. І як найліпша стрічка — також.

По чотири номінації отримали «Березневі іди» Клуні як режисера — кіно про виборчу кампанію у США; «Людина, яка змінила все» Беннетта Міллера (стрічка про бейсболістів; в оригіналі Moneyball) та романтична картина Вуді Аллена «Північ у Парижі» з Оуеном Вілсоном.

Щодо номінантів на звання найкращих драматичних акторів, то в «Золотому глобусі–2011» розклад такий.

Чоловіки: Джордж Клуні («Нащадки»), Леонардо Ді Капріо («Дж. Едгар»), Майкл Фасбендер («Ганьба»), Райан Гослінг («Березневі іди»), Бред Пітт («Людина, яка змінила все»).

Жінки: Віола Девіс («Прислуга»), Гленн Клоуз («Таємничий Альберт Ноббс»), Руні Мара («Дівчина з татуюванням дракона»), Меріл Стріп («Залізна леді»), Тільда Суїнтон («Щось не так із Кевіном»).