Юлю зняли в ліжку

16.12.2011

Державна пенітенціарна служба позавчора ввечері на своєму сайті оприлюднила фото медико–санітарної частини Київського СІЗО №13 і, зокрема, палати №260, в якій перебуває хвора Юлія Тимошенко. Зображення медичного обладнання, коридорів iз квітами, непоганих умов палати стаціонарного відділення, де утримується Леді Ю (зручні ліжка, якiснi меблi, плазмова панель ТБ на стіні, сучасна сантехніка включно із прозорою душовою кабінкою) додавалися до повідомлення про те, що екс–Прем’єр укотре відмовилася від огляду медичною комісією МОЗ.

Як повідомляє Державна пенітенціарна служба, загалом лідерка «Батьківщини» відмовилася від огляду вже вісімнадцятий раз, ще й не вживає призначені їй медикаменти. За словами помічника глави ДПС Ігоря Андрушка, у перспективі відому арештантку можуть перевести в камеру, обладнану за міжнародними стандартами, після завершення лікування.

Невдовзі в iнтернеті з’явилося ще й відео, на якому можна побачити Юлiю Тимошенко в ліжку. Ролик знімали під час візиту комісії (до палати №260 заходять люди у білих халатах). «Оператор» фіксує перш за все гарні умови, заходить навіть до санвузла, де на мийній раковині чимало косметики та засобів гігієни відомих виробників. Наприкінці автор відео, вже з–за спини охоронця, фіксує і саму Леді Ю, яка лежить у ліжку й емоційно розмахує руками, висловлюючи своє незадоволення.

Ролик розмістив на сервісі YouTube новозареєстрований користувач marrapetta. Тож пенітенціарна служба може сказати, що до цього відео не має відношення, мов­ляв, хтось нишком знімав... Адже на фото палати, оприлюднених пенітенціаріями, Леді Ю немає. Водночас і фото, і відео оприлюднені на різних ресурсах майже одночасно. Та й iз самого відео видно, що «оператору» ніхто не заважав, а він особливо й не ховався.

Ролик неабияк обурив захисника Тимошенко Сергія Власенка. Вiн обіцяє оскаржити незаконні дії, пов’язані з відзнятим відео у неї в палаті. Адвокати готують заяви до Генпрокуратури, СБУ та Державної пенітенціарної служби. «Переконаний, що прізвище тварини в погонах полковника СБУ, який причетний до цієї відеозйомки, буде згодом оголошено, — заявив учора Власенко пресі під стінами СІЗО. — Коли хвора людина лежить, не може встати і говорить: «Не знімайте мене», а її знімають, — це аморально. Я також можу зазначити, що в цій зйомці є елементи монтажу».

Варто зауважити, що закон забороняє знімати підсудних СІЗО та засуджених у колоніях без їхньої згоди. Про це завжди нагадують журналістам працівники виправних установ під час днів «відкритих дверей». Але, як бачимо у випадку з Юлією Тимошенко, силовикам дуже хотілося показати, що умови її утримання майже готельні, як раніше стверджував перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін. Тим більше що сам пан Власенко заперечував, нiби фото палати, оприлюднені пенітенціаріями, належать його клієнтці. Відтак з’явилося ще й відео.

Учора Власенко уникав прямих відповідей щодо вельми комфортних умов у палаті №260. Мовляв, яка вам різниця, чи це та камера, чи не та.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Сьогодні о 10.00 в Апеляційному суді міста Києва відбудеться розгляд апеляційної скарги щодо рішення про повторний арешт Юлії Тимошенко, яке тиждень тому ухвалив Шевченківський райсуд столиці просто у палаті №260 слідчого ізолятора. Сьогоднi ж об 11.30 Київський апеляційний адміністративний суд розпочне розгляд іншої скарги адвокатів Тимошенко на постанову Окружного адміністративного суду Києва від 11 листопада 2011 року, яким було відновлено одну зі справ проти лідерки БЮТ. Розгляд апеляційної скарги самої Тимошенко на рішення Печерського суду, яким її засуджено до семи років «колючки», Апеляційний суд столиці продовжить у вівторок, 20 грудня, о десятій ранку. Суд оголосив перерву «для надання можливості Тимошенко втретє взяти участь у розгляді справи».