Не стратегія, а ганьба

16.12.2011
Не стратегія, а ганьба

Правителі столиці намагаються швидше прошмигнути повз людей, втягуючи голову в плечі.

Близько сотні людей зібралися вчора під Київміськдержадміністрацією пікетувати пленарне засідання Київської міської ради та висловити свій протест через нову стратегію розвитку столиці. Аргументи прості. «Стратегія генплану, який намічає план розвитку Києва до 2025 року, замість того щоб вирішувати старі проблеми, лише створює нові», — пояснив «УМ» головний координатор громадянської компанії «Форум порятунку Києва» Віталій Черняховський. За його словами, київська влада в новому генплані намагається пролобіювати інтереси забудовників, а не звичайних киян: «І замість того, щоб розв’язати проблему із засміченням повітря та засиллям автівок, вони побудують ще більше житла. Але ж ніяких безкоштовних квартир не буде, тому ніякої користі для людей з цього не буде».

Численні плакати із закликами «Не допустимо дерибану Києва» та «Геть банду» під вигуки «Ганьба!», на жаль, мало чим вплинули на депутатів. До людей так ніхто і не вийшов. Як зазначив у коментарі «УМ» активіст громадського руху «Збережи Старий Київ» Ігор Луценко, «оскільки стратегію розробляли не кияни і навіть не українці, а закордонні спеціалісти, які зовсім не розбираються в наших реаліях, то і стратегія вийшла збіркою нереалістичних побажань. Навряд чи вона коли–небудь втілиться в життя».

Молодий активіст руху добровольців «Простір свободи» і співорганізатор маршів захисників Києва Тарас Пушкар у розмові з «УМ» був категоричний: «Нова стратегія генплану — це ніяка не стратегія, а комікс для нерозумних людей, щоб затуманити їм очі видимістю благополуччя. Насправді в цій так званій стратегії немає жодної ідеї. Лише тупе забудовування столиці і погіршення екологічної ситуації. Вони планують вирубати близько семисот гектарів зелених зон Києва. І це тільки планують, а скільки насправді знищать? І, найголовніше, вирубають насадження на островах, які ще є осередками справжньої природи. За новим генпланом, їх повністю забудують!».

«Тому ми й вимагаємо розпуску Київради шостого скликання та призначення виборів міського голови, оскільки вони взагалі не виконують свої функції. Треба обрати людей, які піклуватимуться про киян, а не про свої кишені», — підсумував пан Черняховський, коли стало відомо, що столичні депутати таки підтримали стратегію розвитку міста Києва до 2025 року.