Приз за провокацію

16.12.2011
Приз за провокацію

Голлівудська кінозірка Анджеліна Джолі віднедавна не лише акторка, а й режисерка. Та ще й, як виявилося, непогана: вже за свою дебютну режисерську роботу Енджі отримала нагороду від фахівців. Як повідомляє Contact music, фільм «У країні крові та меду», в якому Джолі виступила також продюсером і до якого сама написала сценарій, отримав спеціальний приз Стенлі Крамера. Цю відзнаку Гільдія продюсерів Америки присуджує стрічкам, які порушують «провокаційні соціальні питання».

У фільмі «В країні крові та меду», який Джолі знімала в Угорщині, розповідається про історію страждань і кохання на тлі війни 1992—1995 років у Югославії. Головна героїня, боснійська мусульманка Айла, потрапляє в сербський концтабір, де її не раз ґвалтують охоронці. Серед них — і колишній коханий, з яким вони до війни збиралися побратися.

Зйомки мали відбуватися і на місці подій, у боснійських містах Сараєво та Зарніца, але тамтешні жінки, які постраждали від насильства під час воєнних дій, виступили проти, і влада країни з їхньої подачі не дала американцям дозволу. А голова асоціації сербів — колишніх в’язнів боснійських концтаборів Браніслав Джукич — закликає заборонити прокат стрічки принаймні у сербській частині Боснії і Герцеговини. «Цей фільм брехливий і виставляє сербів єдиною стороною, яка чинила сексуальне насильство над мирними мешканцями», — наголосив Джукич і. Зізнався, що досі бачив лише фрагменти з цього кіна.

Незадовго до прем’єри хорватський журналіст Джемс Бреддок подав на сценаристку–режисерку в суд, звинувативши її в плагіаті. За його словами, Анджеліна повністю «передерла» сюжет його роману «Руйнація душі», що вийшов друком 2007 року.