Один із чотирьох

15.12.2011
Один із чотирьох

Рамел Каррі (праворуч) став найрезультативнішим гравцем «Донецька» в матчі з єрусалимським «Хапоелем».

Ще до початку позавчорашніх матчів чотирьох українських баскетбольних клубів у єврокубках було відомо, що «Донецьк» єдиний зберігає шанси на продовження боротьби в наступному етапі. Питання путівки до «топ–16» Єврокубка український віце–чемпіон мав вирішити у протистоянні з єрусалимським «Хапоелем» — безпосереднім конкурентом у боротьбі за другу сходинку в групі А. Щоб достроково — за тур до завершення першого етапу — застовпити за собою прохідну позицію, донеччани мали перемогти в гостях п’яту команду ізраїльської першості з будь–яким рахунком. Як варіант, розглядалася також поразка з різницею не більше восьми очок (перша гра в Донецьку завершилася з рахунком 81:70 на користь «тигрів»).

Застосовувати резервний план українському клубу не довелося — підопічні Саші Обрадовича достатньо впевнено контролювали гру, дозволивши суперникові лише на початку відірватися на шість пунктів — 16:10. Після тайм–ауту, який узяв сербський наставник «Донецька», «тигри» потроху перетягнули на себе ініціативу, й до середини другої чверті повністю вирівняли становище, а влучний кидок Максима Пустозвонова чи не вперше в матчі вивів гостей уперед — 29:27. Надалі ж гра нагадувала гойдалку, на якій команди піднімалися вгору по черзі.

Нервовий характер зустрічі, в якій опоненти частенько хибили та фолили, не дозволяв жодній із команд піти у відрив. За чотири хвилини до завершення основного часу рахунок був рівний — 64:64. Попри потужну підтримку єрусалимських уболівальників, сил на фінальний спурт у «Хапоеля» не знайшлося. У підсумку — заслужена перемога «Донецька», яка достроково вивела «помаранчево–чорних» до когорти 16 найсильніших клубів другого за значимістю єврокубкового турніру.

На відміну від дебютанта Єврокубка, «Донецька», який із першої спроби досяг високого результату, багаторічний флагман українського баскетболу «Азовмаш» свою цьогорічну кампанію в ЄК провалив. За два тури до кінця групового етапу розпрощався з надіями на вихід із «пульки» F. Єдине, що залишалося семиразовому чемпіону країни, — з високо піднятою головою провести два заключні поєдинки євросезону. Однак кадрові проблеми не дозволили маріупольцям у матчі з французьким «Ле Маном» грюкнути дверима. Без травмованих Олексія Печерова та Олександра Кальченка підопічні Ацо Петровича програли «на Європі» свій четвертий поєдинок. Не допоміг «Азовмашу» й Артур Дроздов, який уперше вийшов на паркет після дискваліфікації та травми.

Своєрідний антирекорд встановив наш дебютант єврокубків — івано–франківська «Говерла». Мінімально поступившись удома чеській команді з міста Пардубіце, прикарпатці таким чином програли всі шість матчів групового раунду Кубка виклику. Натомість «Хімік», прощаючись із третім за рейтингом єврокубковим турніром, потішив своїх уболівальників. Южненці розгромили аутсайдера свого квартету — угорський «Атомеремю» (Пакш).

 

ТАБЛО

Єврокубок. Основний етап. 5–й тур.

Група А. «Хапоель» (Єрс, Ізраїль) — «Донецьк» — 68:74 (22:17, 14:25, 22:15, 10:17; Грюнфелд (17) — Каррі (19)), «Гравлен» (Франція) — «Цибона» (Хорватія) — 81:77.

Турнірне становище: «Гравлен» — 5 перемог/0 поразок, «Донецьк» — 4/1, «Хапоель» — 1/4, «Цибона» — 0/5.

Група F. «Ле Ман» (Франція) — «Азовмаш» (Маріуполь) — 75:67 (10:21, 27:12, 21:20, 17:14; Рочесті (18) — Мінард (17)), «Летувос рітас» (Литва) — «Крка» (Словенія) — 82:72.

Турнірне становище: «Летувос рітас» — 5/0, «Крка» — 3/2, «Ле Ман», «Азовмаш» — 1/4.

Європейський кубок виклику. Основний етап. 6–й тур

Група С.

«Говерла» (Івано–Франківськ) — «Пардубіце» (Чехія) — 76:77 (Уокер (17)), «Роан» (Франція) — «Простейов» (Чехія) — 87:70.

Турнірне становище: «Роан» — 5/1, «Пардубіце» — 4/2, «Простейов» — 3/3, «Говерла» — 0/6.

Група D. «Хімік» (Южне) — «Атомеремю» (Угорщина) — 83:58 (Попов (15)), «Нижній Новгород» (Росія) — «Вентспілс» (Латвія) — 77:63.

Турнірне становище: «НН», «Вентспілс» — 4/2, «Хімік» — 3/3, «Атомеремю» — 1/5.

* * *

Українська чоловіча суперліга. «Ферро» — «Черкаські мавпи» — 92:75.