Медалі під навантаженням

14.12.2011
Медалі під навантаженням

Триразова чемпіонка Європи на «короткій» воді — 17–річна Дарина Зевіна. (Фото Рейтер.)

Залишившись у 2008 році без олімпійських нагород, у 2010–му Українська федерація плавання взяла курс на тотальне омолодження складу національної збірної. І не помилилася. З кожним стартом молоді плавці мужніли, набиралися досвіду та наганяли спортивний страх на конкурентів. Наші нові олімпійські надії — Дарина Зевіна, Андрій Говоров та Сергій Фролов — уперше заявили про себе серед дорослих на минулорічному чемпіонаті Європи на «короткій» воді в голландському Ейндховені. Тоді вихованці головного тренера збірної Сергія Бондаря здобули п’ять нагород, серед яких і одне «золото» — Даринине. І от через рік та сама трійця підтвердила невипадковість успіху–2010.

І нехай у 25–метровому басейні польського міста Щецін наші співвітчизники порівняно з голландським єврофорумом разом здобули на одну нагороду менше, проте їхня якість — навпаки — стала кращою. Українці виграли одразу три медалі золотої проби.

Після двох перемог на дистанції 100 та 200 метрів Дарину Зевіну сміливо можна назвати королевою європейського плавання на спині. Щоправда, з цим не надто погоджується її наставник — вимогливий педагог та батько Юрій Зевін. «Даша дуже стримано ставиться до своїх успіхів. Вона — загартований боєць. Ми розуміємо, що радіти особливо немає чому, адже ми ще нічого серйозного не виграли. Та й усі наші головні суперники живуть у США та Австралії», — каже особистий тренер дворазової чемпіонки Європи на «короткій» воді. Хай там як, але на своїх коронних дистанціях наша друга «Золота рибка» змогла випередити свою головну конкурентку «на Європі» — росіянку Анастасію Зуєву, якій Дарина програла на липневому чемпіонаті світу в Шанхаї. «Так, ми випередили її на «короткій» воді, тепер спробуємо це зробити й в олімпійському стандарті», — заявив Юрій Зевін.

Попри високі позиції на європейському континенті — а на 200–метрівці киянка оновила рекорд чемпіонатів Європи — до показників світового рівня лідерці «синьо–жовтої» жіночої збірної ще далеко. «Наразі ми ще не досягли результатів рекордсменки світу — американки Мелісси Франклін. Але ми не зупиняємося. Найближчими вихідними в США відбудеться турнір між збірними Європи та світу. Ось там ми й зможемо перевірити свої сили», — розповів тато про найближчі плани Зевіної.

Якщо у Даші головний старт сезону ще попереду, то інший золотий медаліст європейської першості — Андрій Говоров вже подумки готується до зустрічі Нового року. «Закінчується сезон, і, звісно, хотілося завершити його на мажорній ноті, аби з хорошим настроєм почати олімпійський рік», — так для «УМ» оцінив свою перемогу на 50–метрівці батерфляєм сам Говоров.

Нагадаємо, що минулого року уро­дженець Севастополя вдало виступив одразу на двох коротких дистанціях — батер­фляєм та кролем, проте цього разу спринт вільним стилем Андрієві не вдався. «Перед чемпіонатом Європи у нас було кілька стартів, тому я не встиг повністю відновитися до першого запливу. Проте до кінця змагань я «розкрутився», — пояснив причину своєї сьомої позиції на 50 м кролем Говоров.

«Спеціально до цих змагань ми не готувалися, адже ми ведемо планомірну підготовку до Олімпіади. У Щеціні всі спортсмени перебували «під навантаженням». — пролив світло на стан своїх підопічних Сергій Бондар. — Якби в останній день змагань Говоров плив кролем, то виграв би в цьому виді».

Додаткові навантаження напередодні ЧЄ не завадили й Сергію Фролову виловити зі щецінського басейну бронзову нагороду. «Попри те що Сергій на минулорічній першості на 1500 м був другим, нинішній його результат — кращий. Тоді він показав час 14 хв. 42 сек. Цього разу він проплив дистанцію на сім секунд швидше, вкотре оновивши рекорд України», — звітує пан Бондар.

До результатів інших членів української збірної, які залишилися без нагород, головний тренер поставився толерантно. Решта збірників — значно молодші за Говорова, Зевіну та Фролова. «У наступному році вони ще поїдуть на юніорський чемпіонат Європи, де повинні боротися за найвищі місця. У нас є талановиті діти, які тягнуться за новими чемпіонами. Їм би лише більше змагатися», — підсумував наставник.