Мільйони для малят

13.12.2011

Восьмого грудня у Кривому Розі відкрився сучасний перинатальний центр, який поки що не має аналогів у країні. Як зазначив голова Дніпропетровської ОДА Олександр Вілкул, новий центр обслуговуватиме не тільки саме місто, а й прилеглі сільські райони. До закладу в першу чергу направлятимуть вагітних жінок із захворюваннями та вагітних, які входять до груп високого ризику. Тут надаватимуть допомогу вагітним із патологією плоду, новонародженим із патологією або недоношеним немовлятам відповідно до найсучасніших технологій.

За словами лікарів, у центрі, реконструкція якого обійшлася державі в суму близько 100 мільйонів гривень, збудували бактеріологічну лабораторію, відкрили гінекологічне, пологове відділення, відділення патології, розширене відділення реанімації та інтенсивної допомоги новонародженим, де надаватимуть медичну допомогу за європейськими стандартами. Завдяки новітньому обладнанню лікарі зможуть виконувати високотехнологічні дослідження, що допоможе запобігти захворюванням жінок під час вагітності. Також на базі Криворізького перинатального центру працюватиме виїзна неонатологічна бригада. Це дозволить доправляти новонароджених у важкому стані з інших лікувальних закладів у відділення інтенсивної терапії цього центру, не марнуючи час на пошук необхідного транспорту, вільного бензину тощо.

«У новому центрі надаватимуть високоякісну медичну допомогу мамам і новонародженим, у тому числі і немовлятам, які народилися з вагою від 500 грамів. Для цього є всі умови», — розповідає Олександр Вілкул. За його словами, центр, який відкрили у межах Національного президентського проекту «Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства», розрахований на три тисячі пологів на рік. Він обслуговуватиме територію з населенням 850 тисяч мешканців.

Але заклад не стане єдиним у великому промисловому регіоні. Як повідомляє прес–служба МОЗу, 1 червня 2012 року, у День захисту дітей, планується відкрити сучасний регіональний перинатальний центр у Дніпропетровську. Він перекриє потреби східної та центральної частини області. Крім того, до кінця поточного року в Україні в межах проекту відкриють ще чотири перинатальних центри: у Кіровоградській, Харківській, Донецькій областях та місті Києві. Міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко наголосив: «Це перший перинатальний центр другого рівня, який відкрито в Україні». Він повідомив також, що в наступному році мають відкритися 12 перинатальних центрів, а в 2013 році — решта, щоб перекрити всі регіони України. Загалом таких центрів буде 27.

 

ДО РЕЧІ

Як зазначає голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислав Каськів, проект «Нове життя» вирізняється з–поміж інших національних проектів. На відміну від інших проектів, у яких частка державного фінансування прогнозується на рівні 20—25%, фінансування «Нового життя» на 75% надходить із державного бюджету, а решта — з благодійних фондів та місцевих бюджетів.