Амністія без політичних перспектив

13.12.2011
Амністія без політичних перспектив

Ще на початку року Євген Корнійчук ходив на допити у супроводі міліції із СІЗО, а тепер вільний, хоча й за амністією. (Фото з сайту obozrevatel.com.)

Справа Корнійчука логічно завершилися у п’ятницю: головуюча в судовому процесі суддя Оксана Царевич оголосила рішення про амністію колишнього першого заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука, який є зятем екс–Голови Верховного Суду Василя Онопенка. Тим самим Печерський райсуд столиці задовольнив відповідне клопотання самого пана Корнійчука та його адвокатів. Сам амністований наголошує, що й надалі займатиметься політичною та юридичною діяльністю. Хоча, зрозуміло, що це для колишнього урядовця та народного депутата буде проблематично. Адже амністія вказує на те, що суд його визнав винним, отже, балотуватися до парламенту чи навіть у сільські голови пан Корнійчук не зможе (не дивно, що напередодні він склав повноваження голови УСДП). Так само, як і бути практикуючим адвокатом (хіба що бути власником юридичної контори, що відповідає його рівню статків). Оскільки справу Корнійчука чимало оглядачів та експертів розглядали, як тиск на Василя Онопенка, можна припустити, що іншою платою за амністію стане відмова останнього балотуватися на посаду Голови Верховного Суду.

 

Від СІЗО до амністії

Нагадаємо, що кримінальну справу у відношенні Корнійчука Генпрокуратура вкотре порушила рік тому за ч. 3 ст. 365 КК (перевищення службових повноважень, що призвело до тяжких наслідків) та ч. 2 ст. 366 КК (службова підробка). Лідеру УСДП, який очолив партію після того, як його тестя обрали Головою ВСУ, закидали зловживання службовим становищем при проведенні держзакупівель. На початку року Корнійчук навіть провів кілька місяців у СІЗО, звідки його звільнили після зустрічі Голови ВСУ Онопенка з Президентом Януковичем.

Тож коли слідство завершили і справу передали в суд, намітилося якесь негласне порозуміння між підсудним та стороною обвинувачення. Не дивно, що 30 листопада Генпрокуратура змінила колишньому урядовцю Корнійчуку статті звинувачення на більш м’які. Мовляв, під час досудового слідства не було доведено причинно–наслідковий зв’язок дій Корнійчука iз завданою ним шкодою. Суд прислухався й змінив кваліфікацію злочину, скоєного Корнійчуком на ч. 1 ст. 365 і ч. 1 ст. 366 КК, за що передбачає максимальне покарання до п’яти років позбавлення волі.

Відтак підсудного обвинувачували вже у скоєнні злочину середньої та малої тяжкості, а до пом’якшувальних обставин Феміда зарахувала те, що пан Корнійчук має трьох неповнолітніх дітей та раніше не був судимий. Як ідеться у рішенні Феміди, «вивчивши матеріали справи, суд доходить висновків про необхідність закриття кримінальної справи і звільнення Є. Корнійчука від кримінального переслідування на підставі амністуючих факторів».

Оптимальна судимість

Також суд залишив без розгляду вимоги позивачів (НАК «Нафтогаз України») про відшкодування їм збитків у сумі 6 млн. 638 тис. грн., завданих Корнійчуком, і звертає увагу позивачів, що відшкодування збитків вони можуть добиватися у порядку цивільного судочинства, подавши відповідний цивільний позов.

«Ви звільнені від кримінальної відповідальності за нереабілітуючих обставин. На підставі Закону України «Про амністію в 2011 році». За таких обставин ви не звільняєтесь від цивільно–правової відповідальності. Тобто від відшкодування збитків, завданих злочином», — так оголосила свій вирок суддя Царевич.

Наразі екс–урядовець має лише сплатити на користь науково–дослідницького інституту Міністерства юстиції 460 грн. за експертизи, плюс — інші судові витрати (близько восьми тисяч гривень). Чи позиватиметься до амністованого «Нафтогаз», наразі не відомо.

Сам Євген Корнійчук вважає, що винесена у його кримінальній справі ухвала Печерського райсуду є оптимальною у ситуації, що склалася. «Ми цілий рік з адвокатом працювали над тим, щоб одержати виправдальний вирок, але, на жаль, ми так його і не одержали. Але на сьогодні те рішення, яке сьогодні озвучила суддя, є кращим, що ми могли одержати за сьогоднішніх умов», — заявив колишній урядовець журналістам після суду.

Отже, пан Корнійчук не добився виправдання судом, але при цьому вважає, що двері до великої політики для нього не закриті. Щодо Василя Онопенка, то у пресі вже з’явилася інформація про те, що його зятя амністували, щоб тесть не балотувався на посаду Голови Верховного Суду. Адже ГПУ пом’якшила Корнійчуку обвинувачення, на відміну від більшості колишніх чиновників уряду Тимошенко.

Такої думки дотримується і політолог Володимир Фесенко: «Застосування амністії є звичайною процесуальною нормою, яка застосовується після визнання підсудним своєї провини. Але у випадку Євгена Корнійчука її застосували, швидше за все, після того як домовилися із Головою ВСУ Василем Онопенком. Можливо, пізніше Корнійчук почне добиватися перегляду справи і зняття з себе судимості».

 

ДО РЕЧІ

Найімовірнішим кандидатом на посаду Голови Верховного Суду називають суддю цього ж суду Петра Пилипчука, повідомляє газета «Комерсант–Україна» з посиланням на власні джерела. Оскільки екс–Голова ВСУ Василь Онопенко не має наміру повторно висувати свою кандидатуру на цю посаду, обрання Пилипчука має влаштувати і тих, хто бажає бачити на посаді голови суду так званих «кандидатів від влади». Адже за рік, у жовтні 2012 року, Пилипчуку виповниться 65 років, а це граничний вік для перебування на посаді судді, і у Верховному Суді мають оголосити дострокові вибори голови. Нагадаємо, що на минулому тижні Окружний адміністративний суд Києва зняв заборону на організацію і проведення Пленуму ВСУ, на якому врешті–решт мають обрати голову.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>