Соцреалізм для «Гогольфесту»

13.12.2011
Соцреалізм для «Гогольфесту»

Влад Троїцький ще восени думав, що «Гогольфест» помирає. На щастя, помилився. (Фото з сайту podrobnosti.ua.)

Минулої п’ятниці в Музеї імені Ханенків презентували мистецький фестиваль «Гогольфест–2012». Ця подія зібрала не лише безпосередніх учасників мистецького процесу — залами музею прогулювалися режисери Дмитро Богомазов, Олексій Кужельний, художній керівник кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі, актор Олександр Ганнотченко, галерист Павло Гудімов, композитор Олександр Злотник, — а й чиновники столичної адміністрації на чолі iз заступником голови КМДА Леонідом Новохатьком та шефинею Головного управління культури Світланою Зоріною. Мистецтво і владу об’єднав «Гогольфест» — КМДА пообіцяла профінансувати фестиваль наступного року і, вивівши цю мультимистецьку подію у категорію «фішка Києва», взяти над нею шефство в майбутньому.

«Цей рік був для нас драматичним, — визнав художній керівник «Гогольфесту» Влад Троїцький. — Адже ні у нашої команди, ні у наших партнерів не вистачило сил на те, щоб провести «Гогольфест–2011». Я відчував, що ми зі своїм фестивалем нікому не потрібні, і вже не сподівався, що він коли–небудь відбудеться. Але тепер, я сподіваюся, «Гогольфест» стане брендом Києва — місто бере на себе фінансову і адміністративну частину фесту. І я вірю, що наступного року він відбудеться і всі ми побачимо там світлі обличчя інших людей — у наш похмурий час це дуже важливо».

Кошторис «Гогольфесту–2012» під час презентації не розголошували, але вже точно відомо місце і час його проведення: фестиваль відбудеться з 7 по 23 вересня у Національному комплексі «Експоцентр України» (колишня ВДНГ). «Гогольфест» планує задіяти одинадцять павільйонів комплексу: колись тут представляли досягнення галузей народного господарства, у вересні представлять сучасний зріз культури певної країни. За словами пана Троїцького, естетика соцреалізму «Експоцентру України» фестивалю не лише не заважатиме, а й допоможе...