Та вони з жиру бісяться!

08.12.2011

Якщо хтось не знає: учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС — це багаті, заможні та впевнені у собі люди. Принаймні саме так вважає Прем’єр–міністр Микола Азаров. «Якщо говорити конкретно, пенсія одного з учасників протестів, наприклад у Донецьку, встановлена судом, складає 7 тис. 580 грн., а з 1 січня за перерахунком відповідно до  постанови уряду ця людина буде отримувати 8 тис. 230, — сказав він перед початком учорашнього засідання Кабінету Міністрів. І навіщось звернувся до присутніх: — Зрозуміли?».

Два тижні тому уряд придумав геніальну ідею, як боротися із протестами ліквідаторів, які вимагають платити їм достойну пенсію. Влада вирішила переконати українців, що протестувальники насправді живуть дуже добре і заробляють значно більше за інших українців. Навіть більше того, вони вимагають для себе додаткових виплат — із кишень своїх співгромадян. Утiм наразі подібні аргументи не знаходять відгуку — і кияни несуть голодувальникам теплі речі та гарячий чай. Приб­лизно як це було під час «помаранчевої революції».

А оскільки нинішня влада до цих подій має особливе ставлення, Прем’єр вирішив енергійніше діяти у галузі піару. «Я питаю: проти чого ця людина протестує? У будь–якому разі, підкреслюю, компроміс, знайдений у процесі переговорів iз громадськими організаціями, визнаний як справедливий переважною більшістю чорнобильців», — сказав він, продовжуючи тему про ліквідаторів, які бісяться з жиру, зимової пори загартовуючи тіло на столичній вулиці Грушевського.

Платити за судовими позовами Микола Азаров не планує. «Платники податків фізично не могли і не можуть віддати в бюджет стільки, щоб забезпечити абсолютно популістські пільги, тому що їх обсяг дорівнює кільком Державним бюджетам щорічно», — сказав Прем’єр. Натомість уряд продовжуватиме шукати компроміс. Відповідальним за місію призначено Сергія Тігіпка. «Поточного року пенсійна виплата інваліду–ліквідатору 1–ї групи у листопаді була вже на 300 гривень більша, ніж у січні. А середня пенсійна виплата для ліквідаторів–інвалідів 1–ї групи з 1 січня 2012 року складе майже 5,5 тис., підкреслюю, середня», — пояснив ідею Микола Янович.

А головне, Сергій Тігіпко відтепер має постійно бути на зв’язку з тими самими «багатими» ліквідаторами. «Водночас доручаю Тігіпку продовжити діалог iз тими чорнобильцями, які чогось не зрозуміли, з чимось не погодились. Наголошую, що діалог триватиме, навіть коли залишиться лише одна людина, якій щось не зрозуміло», — пафосно закінчив Прем’єр.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

На «дієту» — без пафосу!

Протестувальникам–«чорнобильцям» заборонили голодувати під Кабміном під державними прапорами. Позавчора, близько 20–ї години, до гурту пікетувальників підійшли правоохоронці і змусили зняти символіку. «Це взагалі безмір, — цитують інформагенції учасників протесту. — Ми не розуміємо, що саме порушуємо. Адже національний прапор — це не порушення, а гордість країни. А тут приходить лейтенант і два сержанти з вимогою його забрати».