На останню сходинку потяга

08.12.2011

Вівторкові матчі заключного туру групового раунду Суперліги мiстили в собі не так уже й багато питань. Але цікавими виявилися різні способи, якими вони розв’язувалися.

Найдраматичнішим вийшов двобій на дортмундському «Вестфаленштадіоні», де місцева «Боруссія» прощалася з турніром. Чемпіон Німеччини мав шанс продовжити виступи в Лізі Європи, але для цього треба було розтрощити «Марсель» із різницею у чотири м’ячі. Французам же для продовження ходи в Лізі чемпіонів потрібна була лише перемога.

«Чарівні гойдалки» подарували надію всім — спочатку господарі вели з різницею в два голи, але потім гості перевернули все догори дригом, забивши три м’ячі поспіль і здобувши вольову перемогу. Причому стрибок від поразки до перемоги «Марсель» здійснив у завершальні шість хвилин поєдинку. За рахунку ж 2:1 до «плей–оф» проходив грецький «Олімпіакос». Дивовижно, але срібний призер французької першості втілив у голи три з чотирьох ударів у площину воріт.

«Цей «камбек» виглядає фантастичним, але він є результатом філософії, яку я прищеплюю гравцям: завжди треба боротися до останнього», — так відгукнувся про звитягу головний тренер французів Дідьє Дешам. «Гості мало що зробили для перемоги, ми самі їм її подарували», — оцінив підсумок його опонент Юрген Клопп.

У Лізі Європи від квартету F буде грати «Олімпіакос», який у Піреї розібрався з напіврезервним складом «Арсенала». Англійці заздалегідь забезпечили собі вихід у «плей–оф», тому не надто пручалися господарям.

У групі Е другу путівку до 1/8 фіналу (першу достроково зарезервував «Байєр») в очній дуелі в Лондоні розігруaвали «Челсі» й «Валенсія». Серйозної суперечки не вийшло, бо на третій хвилині івуарієць Дрогба, а на 22–й бразилець Рамірес забезпечили господарям комфортну перевагу. Попри те, що іспанці володіли м’ячем 66 відсотків ігрового часу, забити бодай м’яч вони не спромоглися.

Бельгійський «Генк», хоч і посів останнє місце в цій когорті, зате жодного разу не засмутив поразкою власних уболівальників. Три домашні нічиї й три гостьові поразки — такий доробок аутсайдера.

У компанії Н актуальним було лише питання про учасника Ліги Європи. Чеська «Вікторія» виграла заочну суперечку у білоруського БАТЕ. Для успіху команді з Борисова потрібна була на «Ноу камп» перемога, але гості виявилися битими навіть резервним складом «Барселони». Тим часом у Празі розслаблений «Мілан» дозволив на заключних хвилинах звести до нічиєї матч чемпіону Чехії.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 6–й тур (результати вівторка)

Група Е. «Челсі» (Англія) — «Валенсія» (Іспанія) — 3:0 (Дрогба, 3, 76; Рамірес, 22), «Генк» (Бельгія) — «Байєр» (Німеччина) — 1:1 (Фоссен, 30 — Дердійок, 79)

Підсумкове становище: «Челсі» — 11, «Байєр» — 10, «Валенсія» — 8, «Генк» — 3.

Група F. «Олімпіакос» (Греція) — «Арсенал» (Англія) — 3:1 (Джеббур, 16; Фустер, 36; Модесто, 89 — Бенаюн, 57), «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Марсель» (Франція) — 2:3 (Блащиковський, 23; Хуммельс, 32 (пен.) — Ремі, 45+4; Аю, 85; Вальбуена, 87)

Підсумкове становище: «Арсенал» — 11, «Марсель» — 10, «Олімпіакос» — 9, «Боруссія» — 4.

Група Н. «Барселона» (Іспанія) — БАТЕ (Білорусь) — 4:0 (Роберто, 35; Монтоя, 60; Педро, 63, 89 (пен.)), «Вікторія» (Чехія) — «Мілан» (Італія) — 2:2 (Бистронь, 89; Дюріш, 90+3 — Пато, 47; Робіньйо, 48)

Підсумкове становище: «Барселона» — 16, «Мілан» — 9, «Вікторія» — 5, БАТЕ — 2.