Прокинулися — та пізно

08.12.2011
Прокинулися — та пізно

Капітан «гірників» Даріо Срна налаштовував партнерів на матч проти АПОЕЛа, як на останній бій. (Фото Рейтер.)

Останній поєдинок українського чемпіона в цьогорічній Суперлізі був дуже схожий на святковий феєрверк — ефектно, але неефективно. Саме так, адже жодних дивідендів від красивої перемоги над кіпрським АПОЕЛем «гірники» в Лізі чемпіонів не отримали, хіба що потішили своє самолюбство, яке серйозно постраждало після дострокового невиходу до весняної частини єврокубків. «Команда продемонструвала характер і найкращi якості, оскільки всі розуміли, що це був матч за честь клубу і наших уболівальників», — так оцінив дії «Шахтаря» в Нікосії його капітан Даріо Срна.

Справді, на полі стадіону «GSP» «шахтарі» діяли агресивно й розкуто. Запропонований ними ігровий темп суперники не сприйняли. Відтак захисникам кіпрського чемпіона вже на старті поєдинку довелося багато фолити, а в одному з епізодів Нектаріос Александру навіть не помітив, як у власному штрафному майданчику ногою поцілив у голову Фернандіньйо. Арбітр із Румунії Овідіо Хатеган не задумуючись призначив пенальті, та ще й показав порушнику правил гірчичник. На жаль, постріл Луїза Адріано з позначки парирував кіпер АПОЕЛа Урко Пардо.

Варто відзначити, що після матчу наставник «Шахтаря» Луческу чи не вперше за довгий час виказав компліменти на адресу суддівської бригади. «Сьогоднішня зустріч показала, що великої різниці між арбітрами зі Східної та Західної Європи немає. Напевно, чемпіонати України, Росії, Румунії, Болгарії, Польщі зросли, і суддям зі Східної Європи потрібно більше довіряти. Сьогодні ми побачили, що коли арбітри коректно обслуговують матч, то й «Шахтар» грає по–іншому», — сказав румунський спеціаліст.

Власне, попри змарнований Адріано шанс вийти вперед, «Шахтар» i надалі шукав щастя біля чужих воріт, де, щоправда, досить довго дива воротарської майстерності демонстрував Пардо. Проте недарма ж кажуть — крапля камінь точить. Через годину масованої облоги й артобстрілу захист АПОЕЛа дав слабину. Флангову атаку після прострілу В’ячеслава Шевчука завершив Адріано. Реабілітувавшись за нереалізоване пенальті, бразилець пішов на заслужений відпочинок, надавши шанс Євгену Селезньову. Донецький «джокер» свою нагоду використав на всі сто, вдало зігравши на добиванні після дальнього пострілу Фернандіньйо.

«Шахтар» — чудова команда з прекрасними футболістами. І з мого боку було б несправедливо не визнати силу суперника», — керманич АПОЕЛа міг скільки завгодно робити реверансів у бік своїх кривдників, адже його колектив, незважаючи на поразку, фінішував у своїй групі на першій позиції. Друга сходинка в квартеті G дісталася «Зеніту», який вимучив нічию в Порту. Відтак пітерці разом iз кіпріотами навесні наступного року вперше зіграють у «плей–оф» Ліги чемпіонів. Тоді як «Порту» продовжить свою єврокампанію в Лізі Європи.

 

ПІСЛЯМОВА

Іван Йованович,
головний тренер АПОЕЛа:

— Такого поняття, як приємна поразка, не існує. Але ми радіємо виходу в «плей–оф». Наше потрапляння до 1/8 фіналу — безпрецедентний факт, і я сподіваюся, що він не буде останнім. Погляньте на наших опонентів, які не змогли виконати це завдання, і ви зрозумієте, наскільки неймовірне наше досягнення.

 

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Ми задоволені і результатом, і якістю сьогоднішньої гри команди. Напевно, цей матч показав, що «Шахтар» знаходиться не на своєму місці в турнірній таблиці.

Але у футболі не завжди все справедливо, ми допустили багато помилок, через які нас покарали. Якщо ми вбік команди, яка зайняла перше місце в групі, зробили 50 ударів, то, напевно, це свiдчить про різницю між обома колективами.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 6–й тур (матчі вівторка).

Група G. «Порту» (Португалія) — «Зеніт» (Росія) — 0:0,

АПОЕЛ (Кіпр) — «Шахтар» (Україна) — 0:2

Голи: Адріано, 62; Селезньов, 78

Нереалізоване пенальті: Адріано, 11

АПОЕЛ: Пардо, Пурсайтідес, Жорж, Олівейра, Яхич, Мораїш, Александру, Хараламбідес (Адорно, 78), Марсіньйо (Белаїд, 61), Мандука (Соларі, 69), Трічковськи

«Шахтар»: Рибка, Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Фернандіньйо, Хюбшман, Коста (Едуардо, 78), Мхітарян, Вілліан (Морено, 84), Адріано (Селезньов, 73)

Попередження: Трічковськи, 8; Александру, 11; Соларі, 72; Олівера, 80 — Ракицький, 37; Мхітарян, 43; Шевчук, 82

Суддя — Хатеган (Румунія)

Нікосія, стадіон «GSP», 21 000 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. АПОЕЛ 6 2 3 1 6–6 9

2. «Зеніт» 6 2 3 1 7–5 9

3. «Порту» 6 2 2 2 7–7 8

4. «Шахтар» 6 1 2 3 6–8 5