Кого лишили за головного?

07.12.2011

Відсутність Юлії Тимошенко в політичному житті суттєво позначилася на її команді. Нестача лідера привела БЮТівців до очікуваних випробувань: кого вважати лідером? кого вважати людиною, котра ретранслює позицію лідера? Влада й сама посприяла в розвиткові цієї проблеми, звузивши можливості для зовнішніх контактів Тимошенко й узявши тривалий тайм–аут у судовому процесі. А тут іще й загадкова хвороба... Словом, якщо раніше про кризу БЮТу говорили в кулуарах, то вчора ця проблема стала помітною для всієї громадськості. Причому — у відповідальний момент, коли команда БЮТу мала проявити солідарність та злагодженість.

Уранці фракція БЮТ заблокувала парламентську­ трибуну Верховної Ради. Цей акт був тим дошкульнішим для більшості, адже в порядку денному «зависла» ціла купа питань, тож народні депутати домовилися працювати щодня, поки не вичерпають свій графік... Тимошенківці стали довкола трибуни з плакатом: «Янукович, не вбивай Юлю!».

Голова Верховної Ради на вимогу фракцій БЮТ і «НУНС» оголосив перерву. Проте погоджувальна рада у Володимира Литвина не принесла результату. Соратники Тимошенко вимагали звільнити лідерку БЮТ та інших політв’язнів, а також допустити її до виборчого процесу та надати належне лікування. У Партії регіонів відрубали, що не мінятимуть законодавство «заради однієї особи». «Регіонали» запропонували провести закрите засідання Верховної Ради, на якому було б озвучено інформацію про стан здоров’я Тимошенко та Луценка.

Пізніше голова фракції БЮТ Іван Кириленко оголосив на брифінгу, що його команда готова до серйозних поступок на користь влади задля того, щоб було звільнено Тимошенко. «Ми готові розглянути все те, що для країни потрібно в цих умовах, коли весь світ іде на якісь заходи, ми готові взяти на себе спільну відповідальність», — цитує Кириленка агенція УНІАН. Спершу голова фракції відмовився назвати деталі компромісу, та коли журналісти стали перелічувати «непопулярні рішення», то виявилось, що Кириленко готовий підтримати щонайменше бюджет і законопроект про ринок землі. «Ми за ринок земель. Підтримуємо, це непопулярно в суспільстві, це не сприймається, але ми готові навіть на це, готові на непопулярний бюджет, ми готові працювати», — зазначив Кириленко.

Тобто голова фракції «здав» дві теми, які донедавна були знаковими для опозиції, які мали стати предметом палких баталій у парламенті. При тому, що один форпост — виборче законодавство — вже здали... Фактично Іван Григорович оголосив у парламенті торг із владою. Тим самим БЮТ висловив готовність поступитися світоглядом і декларованими цінностями в обмін на вирішення проблем свого лідера — дарма що ці проблеми хвилюють світову спільноту, а поведінка влади з хворою жінкою справді вражає цинізмом... А ще голова фракції практично визнав, що влада виявилася сильнішою і за БЮТ, і за акції, до яких вдавалася команда Тимошенко задля звільнення лідерки.

Із часом виявилося, що фракція не згодна зі словами Івана Кириленка. Принаймні на офіційній інтернет–сторінці БЮТ з’явилося повідомлення: «Позиція лідера нашої фракції, озвучена раніше, є особистою думкою Івана Григоровича Кириленка». На терміновому засіданні фракція ухвалила рішення: БЮТ справді наполягає на негайному звільненні Тимошенко, але на жодні торги з владою «та ухвалення антисоціальних законів» не піде.

Відтак Іван Кириленко був змушений скликати ще один брифінг і виправдовуватися: «Те, що я тут в емоціях сказав перед вами... це особиста думка». Але горобець на той час уже вилетів... Голова фракції також поінформував, що підставою для розблокування трибуни буде вже не розгляд пропонованих проектів, а створення тимчасової слідчої комісії щодо смерті шахтаря під час акцій протесту в Донецьку.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Перший заступник голови «Батьківщини» Олександр Турчинов визнав, що в команди є «дуже серйозна проблема» — «проблема комунікації». «Перебуваючи за ґратами, Юлія Тимошенко залишається реальним лідером нашої партії. Та останні чотири тижні через загострення хвороби й відсутність лікування вона не встає із ліжка. Адвокати можуть порозмовляти з нею лише тоді, коли її допитує або прокуратура, або податкова міліція... В цей час не так легко обговорити насущні проблеми», — зазначив Турчинов в інтерв’ю виданню «Ліга».