Мамонти повертаються

07.12.2011

Російсько–японська група вчених готується до масштабного експерименту — клонування мамонта, останки якого були знайдені в сибірській вічній мерзлоті. Дослідники зазначають, що в стегновій кістці велетенського ссавця непогано зберігся кістковий мозок, який стане похідним генетичним матеріалом для відтворення доісторичної тварини, повідомляє Утро.ру.

Спочатку ядра з клітин кісткового мозку мамонта помістять у яйцеклітину слонихи і зможуть отримати ембріони з ДНК мамонта. Потім ці ембріони підсадять слонихам — ці тварини найближчі до своїх доісторичних предків. Якщо все пройде успішно, мамонтеня, планують учені, народиться вже через п’ять років. Технологія, якою мають намір скористатися науковці, вже довела свою ефективність. Наприклад, у 2008 році в такий спосіб клонували мишу, яка загинула за 16 років до свого другого народження.

Спроби клонувати «волохатого слона» тривають уже років двадцять. Але досі біологам не вдавалося втілити свої мрії в реальність, оскільки не мали потрібного генетичного матеріалу (через тривале перебування в товщі льоду кістковий мозок руйнується). Одначе нещодавня знахідка дала їм привід для оптимізму — в серпні цього року під час розкопок в районі селища Батагай на півночі Якутії знайшли рештки гігантської тварини, генетичний матеріал якої годиться для сміливих експериментів. Мамонт, якого планують «оживити», був справжнім велетнем — близько 3,5 метра заввишки і жив у ХIII тисячолітті до нашої ери.