Коли скидати «єврики»?

06.12.2011
Коли скидати «єврики»?

Долар знову правитиме світом, але і у євровалюти ще не все втрачено. (Фото з сайту aif.ru.)

Світова економіка уповільнюється, наступного року криза тільки посилиться, а ЄС наступила на горло власній пісні і таки схиляється запросити до своїх лав Туреччину: попри всі застороги, які існували й існують проти такого об’єднання. Причина — у цій країні зростає ВВП. Але якщо обивателю, який свого часу переконвертував заощадження з доларів у євро, для серцевих нападiв таких тенденцій замало, то ось вам новий сценарій! Єврозона буцімто припинить своє існування вже до католицького різдва — 25 грудня нинішнього року. Ось як описують деякі експерти, скажімо, професор Гамбурзького університету Дірк Майєр, майбутній катаклізм у Німеччині: одного ранку німці побачать, що всі банки закриті, а замість звичних євро їм видадуть зовсім нові банкноти — з магнітними стрічками. Завозити стару валюту буде заборонено. А через пару місяців ФРН, Франція та Нідерланди оголосять, що остаточно покидають єврозону. Мовляв, одного разу відмовитися від євро буде дешевше, ніж постійно його рятувати.

Цікаво, що у принципі подібний хід подій не заперечують навіть серйозні аналітики. «Я думаю, що питання не стоїть так гостро (тобто, єврозона не розвалиться до 25 грудня. — Ред.), але необхідно бути готовим... Люди звикли до комфорту, звикли жити на рівні, на який вони не заробляють», — сказав президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. Утім очевидно, до чого може призвести подібний сценарій у світі, 26% усіх резервів якого сформовано у євровалюті. «До того ж, на руках у населення знаходиться величезна кількість готівкового євро, — каже «УМ» аналітик Микола Івченко. — Малоймовірно, що уряди країн наважаться водночас зробити їх бідними. Реальний сценарій — це скорочення зони євро. Скажімо, її можуть покинути Греція, Португалія. Але такий крок зміцнить єдину валюту».

На думку експерта, до кінця року українці можуть бути спокійними: курс гривні 8,05—8,08 за долар, найбільше 8,10, збережеться. Так само, як і євро — 10,80 гривнi. «Звичайно, попит на готівкову валюту є, але НБУ стримує її адміністративними важелями, — продовжує Івченко. — Крім того, регулятор жорстко дав зрозуміти комерційним банкам, що він не дозволить займатися спекуляцією валютою». Чи довго вистачить ресурсів у НБУ, читайте уряду України, аби тримати гривню, залежить від цілої низки причин: перемовини з МВФ, рівень експорту, який, до речі, сильно залежить від стану справ у єврозоні. Де, як відомо, криза тільки поглиблюється. Тож давати прогноз на 2012 рік щодо пари «гривня—долар» не наважується практично ніхто.

А ось ситуація у парі «євро—долар» значно більш передбачувана. Наразі об’єднана валюта «стрибатиме» відповідно до політичної ситуації у єврозоні. Сьогодні, у передчутті позитивних рішень на саміті у п’ятницю, вона трохи укріпилася. Якщо зустріч не виправдає сподівань — «просяде». «Під тиском євровалюта знаходитиметься ще якнайменше до середини наступного року», — стверджує Микола Івченко. Тобто, на курс євро впливатиме ситуація у Західній Європі. Економічна криза наступного року продовжуватиметься — щонайменше у першому та другому кварталах. А може, й у третьому. «У цей час вартість євро становитиме 1,25—1,30 до долара, — каже аналітик. — Відтак в Україні курс євровалюти може становити 10,20—10,30 гривнi». Але середина–кінець наступного року все змінять: європейська валюта, надто якщо від потяга під назвою «Єврозона» відчеплять нереформовані вагони «Греція» та «Португалія», почне зростати.

Якщо, звичайно, не справдиться передбачення гамбурзького науковця.