Між «життям і смертю»

06.12.2011
Між «життям і смертю»

Наставники команд–учасниць Євро–2012, які потрапили до групи Д: України — Блохін, Швеції — Хамрен, Франції — Блан, Англії — Капелло. (Фото Рейтер.)

Пригадується, як одразу після завершення відбіркового раунду чемпіонату Європи–2012 більшість грандів континентального футболу в пошуках табору на час проведення фінальної частини Євро спрямували свої погляди в польський бік. Відтоді постійно курсували розмови про упереджений жереб, який, мовляв, відправить грандів до Польщі грати груповий турнір. Тоді як в Україні змагатимуться колективи із значно скромнішими побутовими вимогами. Відтак про зустріч України та Росії на груповому етапі говорили майже як про доконаний факт.

Однак жеребкування, яке відбулося минулої п’ятниці в Національному палаці мистецтв «Україна», здається, внесло хаос у «квартирні» плани збірних. Так, скажімо, росіяни, які раніше виказували бажання отаборитися в Києві, згодом змінили думку. «Оскільки два матчі групового турніру ми проведемо у Варшаві, то логічно було б розміститися десь поруч», — після нетривалих роздумів заявив голландський наставник збірної Росії Дік Адвокат. Власне завдяки старанням Марко ван Бастена та Зінедіна Зідана, які були головними дійовими особами жеребкування, наші північні сусіди потрапили в найлегшу групу. Квартет А вже назвали «групою життя», де також гратимуть співгосподарі турніру — поляки, чемпіони Європи 2004 року — греки та чехи.

На противагу «групі життя», яка проведе свої матчі у столиці Польщі — Варшаві — та у Вроцлаві, легендарні в минулому футболісти сформували й «четвірку смерті», яка на груповому етапі розриватиметься між Львовом та Харковом. Думається, що місто Лева та перша столиця нашої держави, де не побачать матчів української збірної на ЧЄ, отримали добрячу компенсацію. Адже тут відбудуться протистояння грандів світового футболу — збірних Німеччини, Голландії, Португалії та Данії.

Водночас наша збірна свої матчі проведе в Києві та Донецьку. Перший свій поєдинок на Євро підопічні Олега Блохіна зіграють на НСК «Олімпійський» проти шведів (11 червня), два наступні — на «Донбас Арені» з французами (15–го) та англійцями (19–го). «Що можна сказати?!. Що є, то є, — так відреагував на результати жеребкування тренер «синьо–жовтих» Олег Блохін. — Хай там як, але вийти з групи зобов’язані, щоправда, з якого місця — не знаю».

У разі сприятливого завершення групового етапу в чвертьфіналі на українців чекатиме хтось із двох лідерів квартету С, до якого потрапили чинні чемпіони Європи — іспанці, а також італійці, ірландці та хорвати. Нагадаємо, що почнеться чемпіонат 8 червня у Варшаві матчем між поляками та греками. Фінал — 1 липня на НСК «Олімпійський».