«Ми будемо звертатися навiть в УЄФА!»

01.12.2011
«Ми будемо звертатися навiть в УЄФА!»

Незважаючи на те, що в перший вечір мітингу ініціативну групу «чорнобильців» таки прийняли в Кабміні, вчора люди оголосили голодування — бо не вірять обіцянкам уряду про збільшення пенсій у наступному році. Віце–прем’єр–міністр, мiнiстр соціальної політики Сергій Тігіпко продемонстрував документ, який передбачає підвищення виплат «чорнобильцям». Проте учасники протестів переконані: підвищення торкнеться мізерної частки ліквідаторів, а решта будуть iз пенсіями у 1,5 тисячі гривень, якщо не менше.

Удруге підійти до Кабміну людям учора не дозволили. Окружний адміністративний суд Києва заборонив зібрання під Будинком уряду. Тож невелика кількість учасників мирного зібрання жартувала про другу Білорусь: «Скоро вже й плескати в долоні не можна буде».

«У Таджикистані, по суті, найбідніший країні колишнього Союзу, нещодавно підняли пенсії ліквідаторам Чорнобильської аварії. У такій ситуації — хоч плач, хоч смійся. Швидше за все, будемо звертатися в численні міжнародні організації. У те ж таки УЄФА з проханням скасувати Євро–2012: якщо в Україні немає грошей на утримання власних громадян, то про який футбол ми говоримо?» — сказав «УМ» один iз лідерів мітингу Петро Прокопенко.

За рiзними даними, вчора голодування бiля Кабмiну оголосили близько 40 «чорнобильцiв». Микола Костєв, лідер ліквідаторів iз Луганська, заявив, що голодуватиме до повної перемоги: «Сьогодні влада намагалася знести намети наших товаришів у Луганську. Прошу вас тільки чесно повідомити про нашу акцію, бо в Луганській області вимкнули всі українські канали, залишивши тільки російське ТБ, яке нас не помічає».

Згодом до людей підійшов державний виконавець судових рішень Олександр Марченко, який зачитав рішення Окружного адміністративного суду Києва про заборону масових зібрань на вулиці Грушевського, Банковій та в Маріїнському парку. По суті, це — антиконституцiйна заборона будь–яких акцій біля стін урядових будівель. Феміда мотивувала своє рішення тим, що «Київ — європейська столиця, тому проведення мітингів та масових зібрань у центрі міста може зашкодити його інфраструктурі». За такi рiшення варто притягувати до вiдповiдальностi самих суддiв, кажуть протестувальники.

Народний депутат Андрій Павловський (БЮТ) пообіцяв подати апеляцію на це рішення суду, а «чорнобильцям» порадив на закиди правоохоронців відповідати, що «вийшли на прогулянку». «А написи «голодую» — не політичне гасло, його не заборониш», — переконує нардеп.

Станом на вчорашню післяобідню пору мітингувальники чекали на чергову зустріч із Сергієм Тігіпком.