«Виховання через колектив»

01.12.2011
«Виховання через колектив»

Микола Азаров на засіданні. (Фото Укрінформ.)

Кабмін, схоже, не знає, що робити з ліквідаторами, які вперто продовжують голодувати під стінами владних установ. Посилає їх на це неправе діло, звичайно ж, Юлія Тимошенко — есемесками із СІЗО, написаними, як водиться, молоком на білому папері. І ці злочинні дії так званої опозиції заганяють владу, що денно і нощно дбає про добробут народу, у глухий кут. Принаймні так вважає Прем’єр–міністр Микола Азаров. «Дуже часто нам опонують професійні популісти, навіть провокатори, — це дослівна цитата Миколи Яновича з учорашнього засiдання уряду — просто роздавати обіцянки, як це було раніше, у 2009 році, — це не наше».

 

«Не слухайте цих суддів! Вони проти нас...»

Українські суди українська ж виконавча влада в цьому політичному контексті чітко ділить на дві частини: «хороші», які принципиво й наполегливо тримають за ґратами «провокаторів»–опозиціонерів, та «погані» — ті, що ухвалюють рішення, аби влада заплатила ліквідаторам ЧАЕС належне.

«Залишається ще одна проблема, на яку не можна заплющити очі, — виплата пенсій за рішенням судів», — не стримував себе в юридично вивірених фразах Микола Азаров. І тим самим наступив на граблі, непомітні для себе й своїх помічників — свого часу саме Микола Янович iз колегами по партії, перебуваючи в опозиції, гнівно вимагав від «популістів» виконати закон про соціальні гарантії, на який «популісти» не могли піти через «дірку» в бюджеті. «Якщо ви не можете знайти кошти, то подавайте у відставку. Ми знайдемо гроші — якщо прийдемо до влади», — прозвучало тоді під куполом Верховної Ради. На жаль, до влади прийшли, але грошей від цього більше не стало. Маємо на увазі, у держави.

Нейтралізовувати суддів, які змушують чиновників платити «чорнобильцям», за високим задумом, тепер будуть правоохоронці і... громадська думка. Перші вже почали «рити» під служителів Феміди та їхніх поплічників, які допомагають готувати позови проти святих людей iз вулиці Грушевського. «Нам відомі випадки, коли конвеєр судових рішень був запущений штучно: окремі юристи, близькі до судів, збирали списки «чорнобильців», умовляли їх подати позов і фактично за хабар організовували сотні і тисячі судових рішень, — повідомив громадськості Прем’єр. — Так, у Білоцерківському районі зухвалі злочинці підробили з використанням фальшивої печатки суду понад 260 рішень на загальну суму 9 млн. грн.». Більш ніж прозорий месидж для усіх суддів, які мріють залишитися на теплому місці на всіх етапах галузевої реформи.

Але «поганих» суддів­ мало просто відвезти до Лук’янівського СІЗО. Треба ще пояснити народові всю сутність цих шкідників, пов’язавши їх однією ниткою з «популістами–провокаторами» та стражданнями самого народу. Геніальний задум, мабуть, ще зов­сім новий для Кабміну і не затверджений нагорі, тому Микола Янович сказав про нього зовсім мало і між рядками: «Більшість українських пенсіонерів живуть на пенсію 1 200 грн., і в них практично відбирають кошти в шахрайський спосіб».

Тобто пенсію «чорнобильцям» візьмуть iз кишень пересічних українців! Або не візьмуть, але змусять простих людей палко ненавидіти «чорнобильців» разом iз їхніми протестами — і, відповідно, не підтримувати та не співчувати. Бо «вони забрали нашу пенсію»... У радянські часи, на які припала активна юність нинішніх представників влади, це називалося «вихованням через колектив».

Навіть поляк захоче стати ліквідатором

А заздрити невдовзі, за задумом шановного Прем’єра, буде чому. Як би не пишалися своєю міццю наші чиновники, перед потужними протестами вони відступили. І підняли–таки пенсії ліквідаторам ЧАЕС, як це минулого тижня обіцяв профільний віце–прем’єр Сергій Тігіпко. Відтак середня пенсія з 1 січня 2012 року з 1 815 грн. сягне 4 129 грн. «Або приблизно 516 доларів», — Микола Азаров, який регулярно скаржиться на надмірну доларизацію української економіки та закликає проводити всі розрахунки тільки у нацвалюті, миттю перевів суму у ВКВ.

Як виявилося, не випадково. Янович хотів показати, як жируватимуть українські «чорнобильці» на тлі середньоєвропейської бідноти. Середній розмір пенсії у Польщі, яка має нахабство так голосно обурюватися найвідомішою українською «посадкою», за словами Азарова, становить 515 доларів. Тобто, на долар менше, ніж уже з нового року отримає «чорнобилець». У Чехії, яка «притулила» дисидента Данилишина, всього лише 447 доларів, в Естонії — 424 долари, в Угорщині — 401 долар, Латвії — 360 доларів, а у бідолашній Литві — аж соромно сказати — 294 долари...

Для дітей–інвалідів iз числа потерпілих від Чорнобильської катастрофи середня пенсійна виплата збільшиться вдвічі. Для інвалідів із числа потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи збільшено розмір пенсійної виплати з 767 грн. у середньому за 2011 рік до 1 553 грн. для І групи. І, нарешті, непрацездатні особи, які втратили годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, у середньому замість 1 787 грн. у 2011 році будуть отримувати 3 750 у 2012 році.

«Але справа не тільки в грошах», — великодушно додав Микола Азаров. Учора він визнав трагедією смерть протестувальника у Донецьку. «Причому помер тоді, коли компроміс, власне, був знайдений, але його не донесли до людей», — сказав Азаров.

Саме в цю годину під стінами Кабміну ліквідатори, стверджуючи, що влада не дослухала їх до кінця, організували нове голодування.