Убога й забута

30.11.2011
Убога й забута

Крім суперників, пройти другий етап олімпійського відбору в Хорватії нашій чоловічій збірній завадили оргпроблеми. (Фото з сайту ФВУ.)

Відбірковий олімпійський турнір у волейболі дуже складний і в чоловіків, і в жінок. Лише по одній збірній — із восьми, які візьмуть участь у вирішальних баталіях у Туреччині та Болгарії навесні, отримають перепустку до Лондона. Щоб потрапити до «фіналу восьми», слід було виграти передкваліфікацію. Українським командам таке не до снаги. На щиті повернулися і жіночий колектив Володимира Бузаєва, і, минулих вихідних, чоловічий — Юрія Філіпова.

«Ми сподівалися, вірили, що зможемо потрапити до вісімки учасників вирішального етапу», — розповів «УМ» в. о. головного тренера чоловічої збірної Юрій Філіпов. Однак корабель під назвою «Надія» розбився об скелю проблем. «Умови, в яких готувалася наша команда до відбору, назвати «підготовкою» не можна. За останні два роки збірна зібралася лише одного разу — за п’ять днів до старту змагань. Так до Олімпіади не готуються», — скаржиться Філіпов. За його словами, збірна існує лише на папері, а умови її існування — «убогі».

«Більшу частину часу ми займаємося не ігровими, а організаційними питаннями. Легіонери мусять приїздити до збірної своїм коштом, самотужки займатися візовими питаннями. Досі не вирішено питання з екіпіровкою, — ділиться тренер. — На олімпійську кваліфікацію до Хорватії ми добиралися аж 24 години».

Не дивно, що після такої тривалої подорожі наші волейболісти у стартовому матчі «всуху» поступилися португальцям. Трохи оговтавшись, «синьо–жовті» дали бій словенцям. Проте, вигравши перший сет і ведучи в другому — 21:16, команда надломилася. За словами тренера, у вирішальний момент його підопічним забракло досвіду. «Влітку, коли наші хлопці відпочивають, словенці грають у Євролізі», — каже Юрій Філіпов, за сумісництвом — наставник харківського «Локомотива», основа якого й формує кістяк збірної.

«Хотілося б, щоб нас почули і звернули увагу на проблеми українського волейболу, оскільки в травні стартує відбір на чемпіонат Європи. Боюся, що про збірну знову згадають за тиждень до початку відповідальних стартів», — бідкається тренер. Філіпов свого часу десять років грав за збірну України. Якщо у ставленні до національної команди найближчим часом нічого не зміниться, то вже зовсім скоро ніхто просто не захоче грати за збірну, каже тренер.

«Усі чекають, коли нарешті завершиться глобальний футбольний проект — Євро–2012. Тоді, можливо, держава й повернеться обличчям до волейболу», — так прокоментував ситуацію для «УМ» президент ФВУ Володимир Туровський. —Через проблеми з фінансуванням перші збірні не виїжджають на міжнародні турніри. Тож змагаємося лише на обов’язкових турнірах. А передолімпійський турнір — хороший ігровий досвід для обох збірних».

 

ТАБЛО

Чоловіки. Олімпійський кваліфікаційний турнір. Група 3 (Хорватія). 3–й тур. Підгрупа В. Україна — Словенія — 1:3.

Підсумкове становище: Словенія — 6, Португалія — 3, Україна — 0.

 

ЖІНКИ

Український жіночий волейбол зазнав втрати: багаторазового чемпіона країни, черкаський «Круг», зняли з чемпіонату. Це сталося після другої неявки на матчі (цього разу — до Вінниці). Керівництво клубу не змогло розв’язати серйозні фінансові проблеми. Тож гравчині отримали статус вільних агентів, а результати зустрічей «Круга» з іншими командами анулюють.

Тим часом у центральному протистоянні першого кола лідерки з луцької «Волині» довели в Южному свою перевагу над головним переслідувачем — «Хіміком».

Українська жіноча суперліга. 4–й тур. «Хімік» — «Волинь» — 0:3, 2:3; «Джинестра» — «Сіверськодончанка» — 2:3, 0:3; «Керкінітіда» — «Галичанка» — 3:2, 2:3; «Кряж–Медуніверситет» — «Круг» — +:–, +:–.

Турнірне становище після 6 матчів: «Волинь» — 17, «Хімік» — 15 (8 матчів), «Джинестра» — 11 (8), «Сіверськодончанка» — 10, «Галичанка» — 7, «Керкінітіда» — 7 (8), «Медуніверситет» — 5, «Круг» — 0.